Kablosuz Ayarlarının Yapılandırılması

İnternet Kullanıcı Arayüzünde, Wireless (Kablosuz) sekmesini tıklatın. Bu bölümde Wireless MAXg Access Point'in Yerel Alan Ağı (LAN) ayarlarını değiştirebilirsiniz.

Not: Wireless MAXg Access Point'e bağlanabilmek için, Kablosuz ağdaki her kablosuz istemcinin Konfigürasyon Yardımcı Programında bir Infrastructure (Altyapı) modunun yanı sıra doğru ağ adının (SSID) ve güvenlik bilgisinin de seçilmiş olması gerekmektedir. Bu ayarları nasıl ayarlamanız gerektiğini belirlemek için kablosuz istemcinizin belgelerin başvurun.

Ağ İsmi (SSID)

Varsayılan olarak, Wireless MAXg Access Point'in kablosuz Ağ adı USR5451'dir. Bu değer, kablosuz ağ istemcilerinin Wireless MAXg Access Point'i tanıması için kullanılır. Birden fazla ağ mevcutsa, bağlanmak istediğiniz kablosuz ağ tarafından kolayca tanınabilmesi için ağ adını benzeri olmayan bir ada değiştirmenizi öneriyoruz. Ağ adı, altçizgi (_) de dahil olmak üzere 26 alfanümerik karaktere kadar olabilir.

Broadcast network name (Ağ adını yayınla) seçeneğinin yanındaki onay kutusu etkinleştirerek ya da devre dışı bırakarak Ağ adının yayınlanıp yayınlanmayacağını da belirleyebilirsiniz. Bu seçeneği etkinleştirirseniz, Ağ adı yayınlanacaktır ve bu alanda bulunan ve kablosuz aygıtları tarayan herhangi biri access point'i görecektir. Bu seçeneği devre dışı bırakırsanız, sadece Ağ adınızı bilen kablosuz istemciler access point'i bulacaktır. U.S. Robotics, Ağ adını yayınlamamanızı önermektedir. Bu, access point güvenliğini artıracaktır.

WDS Kısıtlamaları

U.S. Robotics Wireless MAXg Router ve Access Point ürünlerinde Kablosuz Dağıtım Sistemi (Wireless Distribution System - WDS) olarak bilinen bir özellik bulunmaktadır. WDS, kablosuz router ve access point arasında köprü oluşturarak ağların kablosuz olarak birleşebilmesini mümkün kılar. Kablosuz istemciler, aynı anda access point ve router'a bağlanabilir. Köprü oluşturmak için kullanacağınız Wireless MAXg Access Point ve kablosuz access point ya da router, aynı kanalı ve aynı ağ adını kullanmalıdır. Ayrıca köprü oluşturan tüm access point ve router'ların MAC adresleri, köprü oluşturan diğer aygıtların WDS Kısıtlamaları tablolarında bulunmalıdır. Köprü oluşturma, aygıtın WDS kısıtlamaları tablosundaki MAC adresleri ile sınırlıdır. Varsayılan ayar olarak, bu özellik devre dışıdır.

WDS özelliğini etkinleştirmeniz durumunda, yalnızca aşağıdaki şifreleme yöntemlerini kullanabilirsiniz: WPA (PSK), WEP açık, WEP paylaşılmış ya da Hiçbiri. WPA (PSK)' seçerseniz, TKIP ya da AES'i seçebilir ancak TKIP ve AES'i seçemezsiniz.

WDS Kısıtlamaları Örneği

Bu kablosuz ağ türü hakkında dikkat edilmesi gereken noktalardan biri, köprü oluşturma veriminin düşebileceğidir. Bu nedenle, aynı zamanda kablosuz istemcilerin ağa bağlanmasına izin veren bağlantılı yöneltici ya da erişim noktaları, yüksek hacimli trafik söz konusu olduğunda kullanılmamalıdır. Bu tür bir ağa ihtiyaç duyabileceğiniz durumlara bazı örnekler, binanın belirli yerlerine erişim sağlayan, kablo kullanarak bağlanmaları mümkün olamayacak güvenlik kameraları ya da bir konferans alanına kısa süreli erişim sağlama gereksinimleri olabilir.

Wi-Fi Çoklu ortam (WMM)

Bu özellik varsayılan ayar olarak kapalıdır. Bu özelliği etkinleştirmek isteseniz WMM'nin yanındaki onay kutusunu seçin. Bu özelliği kullanabilmek için bağlanmak istediğiniz diğer aygıtlarda da WMM'nin desteklemesi ve etkinleştirilmesi gerekmektedir.

Bu özellik, Voice-over-IP (VoIP) ve video gibi çoklu ortam uygulamaları için kullanılan Servis Kalitesi (Quality of Service- QoS) fonksiyonunu etkinleştirir. Bu sayede, çoklu ortam uygulamasının ağ paketleri, normal veri ağı paketleri üzerinde önceliğe sahip olarak, çoklu ortam uygulamalarının sorunsuz ve daha az hatayla çalışmasını sağlar.

WMM'yi etkinleştirirseniz, No-acknowledgement'ı (onay istememe) seçebilirsiniz. Onay istememe, MAC seviyesindeki onay politikası ile ilgilidir. Onay istememenin etkinleştirilmesi, daha yüksek verimin yanı sıra gürültülü Radyo Frekansı (Radio Frequency - RF) ortamında daha yüksek hata oranlarıyla sonuçlanabilir.

WMM etkinleştirilmiş ise, APSD (Automatic Power Save Delivery - Otomatik Güç Tasarrufu Gönderimi) seçeneğini de seçebilirsiniz. APSD, belirli koşullarda pil ömrünün uzatılması amacıyla pille çalışan cihazların radyo kullanımını yönetir. APSD, bir uygulamanın kısa paket değişim aralığı ihtiyacından önce daha uzun bir işaret aralığı sağlar. Internet Üzerinden Ses İletimi Protokolü (Voice Over Internet Protocol - VoIP) kısa paket değişim aralığı gerektiren uygulamalara örnek olarak verilebilir. APSD, ancak istemcinin de APSD'yi desteklemesi durumunda radyo kullanımını ve pil ömrünü etkileyebilir.

Not: Acceleration (İvme), MAXg (125 Mbps) olarak ayarlanmışsa WMM kullanılamaz. Acceleration'ı (İvme) 54G+ (XPress) ya da None (Yok) olarak değiştirmeniz gerekir.

Transmission (Aktarım)

Bu bölümdeki alanlar daha gelişmiş kablosuz özellikler ile ilgilidir ve çoğu kişinin bunları değiştirmesine gerek yoktur. Bu ayarlardan birini değiştirmek istiyorsanız, herhangi bir değişiklik yapmadan önce daha sonra herhangi bir sorun yaşamanız ve bu ayarlara geri dönmeniz gerekmesi durumunda kullanabilmeniz için varsayılan değerleri bir yere yazın.

Multicast hızı, multicast paketlerin erişim noktanız tarafından kablosuz ağınız üzerindeki iletim hızını belirler. Multicast paketleri, tanımlanmış bir gruptaki alıcılara tek bir mesaj göndermek için kullanılır. Tele-konferans, video konferans ve grup e-postaları, multicast uygulamalara örnek olarak verilebilir. Yüksek bir multicast hızı belirlemek, multicast özelliklerin performansını artırabilir.

Access point'in multicast paketleri aktarmasını engellemek için Multicast hızı seçimini kaldırabilirsiniz.

Power level (Güç seviyesi) olarak açılabilir menüden %100, %50 ya da %25'i seçebilirsiniz. Güç seviyesi, Wireless MAXg Access Point'in ilettiği kablosuz sinyalin gücünü ayarlar. Kablosuz sinyalinizin başka kablosuz ağlara karışabileceği bir yerde bulunuyorsanız, karşılaştığınız parazitleri azaltmak için düşük bir ayar kullanabilirsiniz.

Channel (Kanal) ayarı ile kablosuz ağ trafiğinizin aktarılacağı farklı bir kanal seçebilirsiniz. Parazit ya da kablosuz ağ sorunları yaşıyorsanız, kanalı değiştirmek bu sorunları çözebilir.

54g mode (54g modu) ayarında Automatic (Otomatik), 802.11g Performance (802,11g Performansı) ya da 802.11b Only (Sadece 802,11b) seçeneklerini seçebilirsiniz. Tüm 802,11g ekipmanını kullanıyorsanız, 802.11g Performance (802,11g Performansı) en hızlı performansı sunacaktır. 802.11b Only'yi (Sadece 802,11b) seçerseniz, 802,11b desteği veren tüm istemciler Wireless MAXg Access Point'e 802,11b veri hızıyla bağlanabilir.

Automatic 54g protection (Otomatik 54g koruması) seçimini etkinleştirebilir ya da kaldırabilirsiniz. Bu ayarı seçerseniz, Wireless MAXg Access Point 802,11'in karma olarak bulunduğu ortamlarda 802,11g performansını arttırmak için RTS/CTS kullanır. Bu ayar seçili değilse, 802,11g performansı çoğu durumda en üst seviyeye çıkar ve diğer 802,11 modları (802,11b vs.) ikinci dereceden önceliğe sahip olur.

Supported rate (Desteklenen hız) kablosuz ağınızda bilginin iletildiği ve alındığı kablosuz bağlantı hızıdır. Auto (Otomatik), 1, 2, 5.5, 6, 9, 11, 12, 18, 24, 36, 48, 54 seçeneklerini seçebilirsiniz.

Basic rate set (Temel hız grubu) olarak Default (Varsayılan), All (Hepsi) ya da 1 & 2 Mbps (1 ve 2 Mbps) seçeneklerini kullanabilirsiniz.

Acceleration (İvme) ayarı için None (Yok), 54g+ (Xpress™), ya da MAXg (125 Mbps) seçeneklerini kullanabilirsiniz. Bu özellikler, normal hız mı yoksa arttırılmış hız mı kullanılacağını belirler. Wi-Fi Çoklu Ortam (WMM) özelliği, MAXg (125 Mbps) seçildiğinde kullanılamaz.
Not: MAXg ivmesi (125 Mbps), ancak access point'e bağlı olan tüm kablosuz istemcilerin MAXg'yi desteklemesi ve kablosuz ortamınızın gürültülü olmaması (diğer aygıtlardan kaynaklanabilecek parazitlerin olmaması) durumunda elde edilebilir.

Beacon interval (İşaret aralığı) işaret aktarımları arasında geçen süredir. Bir işaret, temel olarak kablosuz istemci ya da yöneltici için ağın hâlâ etkin olduğunu belirten bir kalp atışı gibidir. Bu aralık 1 ile 1000 milisaniye arasında olacak şekilde ayarlanabilir.

RTS threshold (RTS eşiği), access point'in bir RTS mesajı göndermeden önce ne kadar bekleyeceğini belirtir. RTS, Request to Send (Gönderim İsteği) anlamına gelir. Bir RTS mesajı, istemcinin hedef bilgisayara, ağa ya da sunucuya veri göndermek istediğini ve bilginin gönderilmesi ve alınması sırasında bilgisayara ya da ağa birincil dereceden erişim istediğini söyler. Bir istemci bir bilgisayar, ağ veya sunucuya veri iletiminde zorluklarla karşılaşıyorsa, bu eşik değeri düşürülmelidir.

Fragmentation threshold (Parçalanma eşiği) bilgiyi paketler olarak gönderirken, paketler parçalara ayrılmadan önce access point'in erişeceği en üst seviyedir. Bilgi yollamakta sorun yaşıyorsanız, genellikle ağda başka bir trafik daha bulunmaktadır ve aktarılmakta olan veriler çakışıyordur. Bu sorunu çözmek için bilgiler parçalanabilir. Fragmentation threshold (Parçalanma eşiği) ne kadar düşük seviyeye ayarlanırsa, bir paket de parçalara ayrılmadan önce o kadar küçük olacaktır. Maksimum ayara (2346) getirildiğinde, parçalanma devre dışı kalır. Bu seviyeyi ancak ileri kullanıcılar değiştirmelidir.

DTIM Interval (DTM Aralığı) DTM'lerin ağdaki istemcilere gönderilmesi arasında geçen süredir. DTIM, Delivery Traffic Indication Message (Gönderim Trafiği Gösterge Mesajı) anlamına gelir. DTIM, ağ bulunan ve güç ile yönetilen istemcilere gönderilmesi gereken bir bilgi olduğunu ve bu bilgiyi almaları için tekrar aktif konuma gelmelerini bildirmek için gönderilen bir mesajdır. Küçük bir sayı, istemcilerin çok uzun bir süre için güç tasarruf moduna geçemeyecekleri anlamına gelir. Daha büyük bir sayı, istemcilerin güç tasarruf moduna geçebilecekleri, fakat yollanan bilgiler birikeceği için daha uzun süre aktif olarak kalmaları gerekeceği anlamına gelir. DTIM aralığı için varsayılan değer 1'dir.

Preamble (Başlangıç), Wireless MAXg access point ve kablosuz istemciler arasındaki iletişim için geçerli olan CRC (Cyclic Redundancy Check) blok uzunluğunu tanımlar. Trafiği çok olan ağlar başlangıç ayarı olarak Short (Kısa), çok fazla trafiği olmayan ağlar ise Long (Uzun) seçeneğini kullanmalıdır. Kısa başlangıç, kablosuz ağdaki bütün bilgi verimini arttırır. Short'u (Kısa) seçerseniz ve ağdaki herhangi bir istemci Short'u desteklemiyorsa, bu istemci Wireless MAXg Access Point ile iletişim kuramaz.

Wireless MAXg Access Point'in kablosuz seçeneklerinde veya güvenlik ayarlarında herhangi bir değişiklik yaptıktan sonra, değişikliklerin kaydedilip uygulanması için, Save'i (Kaydet) tıklatmanız gerekir.