Kablosuz Ayarları

Bu bölümde, erişim noktasının kablosuz ağ ayarlarını değiştirebilirsiniz.

Network Name (Ağ Adı) (SSID)

Kablosuz cihazlar erişim noktanıza bağlanmak için Network name (SSID) (Ağ adı) kullanırlar.

Erişim noktası için varsayılan Network name (Ağ adı) USR şeklidedir. Birden fazla cihazına sahipseniz ve her birini bağımsız olarak kullanmak istiyorsanız, her erişim noktası için benzersiz bir Ağ adı oluşturmanız gerekir.

Alan taraması gerçekleştiren kablosuz cihazların erişim noktasını algılamasını istiyorsanız Broadcast Network Name (Ağ Adını Yayınla) seçeneğini işaretleyin.

Broadcast Network Name (Ağ Adını Yayınla) seçeneğini işaretlemezseniz kablosuz cihazlar, alan taraması sırasında kablosuz ağınızı algılamayacaktır. Cihazlar, bağlanmak amacıyla erişim noktanız için Network Name (Ağ Adı) (SSID) değerini manuel olarak girmek zorunda kalacaktır.

WDS Kısıtlamaları

WDS, erişim noktalarının ve kablosuz yönelticilerin birbirleriyle kablosuz iletişim kurmasına ve birden fazla ağ arasında etkin bir köprü oluşturmalarına izin verir. Her ağa bir erişim noktası veya kablosuz yöneltici bağlayıp WDS özelliğini etkinleştirerek, kablosuz istemcilerin her iki ağ aralığında da gezinmesini sağlayabilirsiniz.

Erişim noktası ve diğer kablosuz ağ cihazı aynı kanal, ağ adı (SSID), ve kablosuz güvenlik ayarlarına sahip olmalıdır. Diğer cihazın MAC adresi, her cihazın WDS Kısıtlamaları tablosunda bulunmalıdır.

Bu tip kablosuz ağ ile, köprüler arası verim düşebilir. Bu nedenle, aynı zamanda kablosuz cihazların ağa bağlanmasına izin veren bağlantılı yöneltici ya da erişim noktaları, yüksek hacimli trafik söz konusu olduğunda kullanılmamalıdır. Binanın kablo kullanılarak bağlantı kurulumayan kısımlarına veya konferans alanına kısa süreli ağ erişimi sağlamak için, köprü yöntemi örnekleri faydalı olabilir.

WDS (Kablosuz Dağıtım Sistemi) aracılığıyla bağlanan cihazlar için kısıtlamalar belirleyebilirsiniz Bu kısıtlamalar erişim noktasına bağlanan tüm kablosuz cihazlar için değil, yalnızca WDS aracılığıyla bağlanan cihazlar için geçerli olur.

WDS restrictions (WDS kısıtlamaları) seçeneğini seçmeniz durumunda, bu yönelticiye bağlanacak olan kablosuz yönelticilerin veya erişim noktalarının MAC adreslerini girmeniz ve Add (Ekle) düğmesini tıklatmanız gerekecektir.

Geçerli bir WDS eşleştirmesini silmek için MAC adresinin yanında yer alan Delete (Sil) tuşunu tıklatın:

Erişim noktasının WDS bağlantıları WPA2 (PSK), RADIUS güvenlik yöntemlerinden hiçbirini ve TKIP ve AES şifrelemesini desteklememektedir.

Tüm WDS cihazlarının erişim noktasına TKIP şifrelemeli WPA (PSK) ile bağlanmaları önerilir.

Erişim noktanızda kablosuz güvenlik için girdiğiniz Pass phrase (Parola tümce) (ayrıca Netwok key (Ağ anahtarı), key (anahtar) veya Personal shared key (Kişisel paylaşımlı anahtar) olarak da bilinir), WDS bağlantıları için Kişisel Paylaşımlı Anahtar (PSK) olarak da kullanılabilir. Ancak, erişim noktasına bağlanan tüm kablosuz istemcilerin erişim noktası için yapılandırdığınız aynı güvenlik yöntemini ve şifreleme türünü kullanmaya devam etmesi gerekir.

Wi-Fi Çoklu ortam (WMM)

Bu özellik varsayılan ayar olarak kapalıdır. Bu özelliği etkinleştirmek için, WMM (Wi-Fi Multimedia) onay kutusunu işaretleyin. Bu özelliği kullanabilmek için bağlanmak istediğiniz diğer aygıtlarda da WMM'nin desteklemesi ve etkinleştirilmesi gerekmektedir.

Bu özellik, Voice-over-IP (VoIP) ve video gibi çoklu ortam uygulamaları için kullanılan Servis Kalitesi (Quality of Service- QoS) fonksiyonunu etkinleştirir. Bu sayede, çoklu ortam uygulamasının ağ paketleri, normal veri ağı paketleri üzerinde önceliğe sahip olarak, çoklu ortam uygulamalarının sorunsuz ve daha az hatayla çalışmasını sağlar.

WMM'yi etkinleştirirseniz, No-acknowledgement'ı (onay istememe) seçebilirsiniz. Onay istememe, MAC seviyesindeki onay politikası ile ilgilidir. Onay istememenin etkinleştirilmesi, daha yüksek verimin yanı sıra gürültülü Radyo Frekansı (Radio Frequency - RF) ortamında daha yüksek hata oranlarıyla sonuçlanabilir.

WMM etkinleştirilmiş ise, Enable APSD (APDS'yi Etkinleştir) seçeneğini de seçebilirsiniz (Automatic Power Save Delivery - Otomatik Güç Tasarrufu Gönderimi). APSD, belirli koşullarda pil ömrünün uzatılması amacıyla pille çalışan cihazların radyo kullanımını yönetir. APSD, bir uygulamanın kısa paket değişim aralığı ihtiyacından önce daha uzun bir işaret aralığı sağlar. Internet Üzerinden Ses İletimi Protokolü (Voice Over Internet Protocol - VoIP) kısa paket değişim aralığı gerektiren uygulamalara örnek olarak verilebilir. APSD, ancak istemcinin de APSD'yi desteklemesi durumunda radyo kullanımını ve pil ömrünü etkileyebilir.

Not: Acceleration (Hızlanma) seçeneği MAXg (125 Mbps) WMM ile uyumlu değil. WMM'yi etkinleştirmek için Acceleration (Hızlanma) seçeneği 54g+ (Xpress™) olarak ayarlanmalıdır

Transmission (Aktarım)

Bu bölümdeki alanlar daha gelişmiş kablosuz özellikler ile ilgilidir ve çoğu kişinin bunları değiştirmesine gerek yoktur. Bu ayarlardan birini değiştirmek istiyorsanız, herhangi bir değişiklik yapmadan önce daha sonra herhangi bir sorun yaşamanız ve bu ayarlara geri dönmeniz gerekmesi durumunda kullanabilmeniz için varsayılan değerleri bir yere yazın.

Not: Yeni ayarlarınızı uygulamak için Save (Kaydet) düğmesini tıklatın ve tüm değişikliklerinizi yaptıktan sonra erişim noktasını yeniden başlatın.