Internet Bağlantısı Ayarları

  1. Internet bağlantısı türünü seçin ve sonra bağlantı için ilgili bilgileri girin:

    Not: Internet bağlantınızın türünü bilmiyorsanız Internet Servis Sağlayıcınıza danışın.

  1. İSS'niz Noktadan Noktaya Tünel Protokolü (PPTP) kullanıyorsa, 1. Adımda İnternet Bağlantınızı yapılandırdıktan sonra, My ISP uses a PPTP connection (Servis sağlayıcım PPTP bağlantısı kullanıyor) onay kutusunu seçin ve PPTP sunucunuzun Alan Adı veya IP adresini Server (Sunucu) alanına girin ve İSS'nizden alığınız User name (Kullanıcı adı) ve Password (Şifre) bilgilerini girin. Servis Sağlayıcınız özel bir kimlik denetimi yöntemi kullanıyorsa, uygun onay kutularını seçin ya da seçimlerini kaldırın.

  2. İSS'niz bir ana bilgisayar adı girmenizi istiyorsa, Host Name (Ana Bilgisayar Adı) alanına girin.

  3. İSS'niz İnternet bağlantısı için spesifik bir MAC adresi istiyorsa, yönelticinin MAC adresini değiştirmeniz gerekecektir. MAC adresini listesinden seçebilir ya da Router (Yöneltici) alanına manuel olarak girebilirsiniz.

  4. Uzaktan Erişim, tüm WAN ağındaki herhangi bir ana bilgisayarın yönelticinin yapılandırma sayfalarına bağlanmasına olanak sağlar. Varsayılan olarak sadece yönelticiye bir LAN portu üzerindeki bir Ethernet kablosuyla bağlanan cihazların yöneltici yapılandırma sayfalarına erişmesine izin verilir. Uzaktan Erişim özelliğini etkinleştirmek için Allow access to this router from the Internet (Bu yönelticiye İnternet üzerinden erişime izin ver) seçeneğini seçin. Varsayılan olarak port "8080" atanmıştır. Başka port kullanmak isterseniz port numarasın girin.

  5. Yönelticiye bağlı yazıcıla LAN dışından uzaktan erişimi etkinleştirmek için Allow access to the print server from the Internet (Yazıcı sunucusuna İnternet'ten erişime izin ver) seçeneğini seçin.

Not: Yeni ayarlarınızı kaydetmek için Save (Kaydet) düğmesini tıklatın ve tüm değişikliklerinizi yaptıktan sonra yönelticiyi yeniden başlatın.

 

Statik Yollar

Yönelticinin WAN portundan mevcut ağ ya da ağlara fiziksel bağlantı kurarsanız, Statik Yollar sağlamanız gerekebilir. Bu yönelticinin, bağlandığı ağınkinden farklı olan kendi ağ adresini kullanabilmesini mümkün kılacaktır. Aynı zamanda yönelticinin WAN tarafındaki mevcut özel ağlara bağlanabilmesini de sağlayacaktır.

WAN üzerindeki Statik Yollar için İnternet bağlantınızla aynı alt ağlardaki değerleri kullanmanız gerekir.

Not: Yönelticinin varsayılan LAN IP adresi 192.168.2.1 ve varsayılan Alt Ağ Maskesi 255.255.255.0.

  1. Bu yönelticinin ağına ait IP adresini IP address (IP adresi) alanına girin.

  2. Bu yönelticinin ağına ait Alt ağ maskesini, Subnet mask (Alt ağ maskesi) alanına girin.

  3. Bu yöneticinin ağına ait Ağ geçidini, Gateway (Ağ geçidi) alanına girin.

  4. Diğer ağlara bağlanabilmek için, bu yönelticinin bağlanması gereken yöneltici sayısını Hops (Sekmeler) alanına girin.

    Sekme sayısı, yönelticinizle ilgili ağ arasında kaç tane yöneltici olduğuna bağlıdır.

    Örnek
    : Yönelticinin WAN portuna bağlı başka bir yöneltici varsa, yönelticinizin WAN portu ile ikinci yönelticiye bağlı herhangi bir istemci arasındaki sekme sayısı için 1 girmeniz gerekir.

  5. Add (Ekle) seçeneğini tıklatın.

 

Dinamik DNS

DNS (Alan Adı Servisi) www.usr.com gibi bir İnternet adresini bir IP adresine dönüştürür. Bir dinamik DNS servisi, ağ geçidinize myUSRrouter.dynDNS.com gibi bir İnternet adı atamanızı sağlar, böylelikle servis sağlayıcı tarafından atanan ağ geçidi IP adresini bilmeye gerek kalmadan buna İnternet'ten erişilebilir.

Bu sayfada, alan adı servislerinin ağ geçidinizi bulmasını sağlayan parametreleri ayarlayabilirsiniz. Bunu, WAN IP adresinin dinamik niteliğini baypas etmek, İnternet'ten erişilebilen sabit bir barındırma adına sahip olmak için kullanabilirsiniz.

Not: Bu özelliği kullanabilmek için üçüncü bir taraf tarafından sağlanan dinamik DNS servisi gerekmektedir.

Yönelticinizde Dinamik DNS yapılandırmak için:

  1. DNS sağlayıcınızı seçin. Ücretsiz olarak DynDNS.org,TZO.com, DtDNS.com ve No-IP.com adreslerinde kaydolabilirsiniz.

  2. DNS sağlayıcınızın verdiği Dinamik DNS ayarlarını girin: Host name (Ana bilgisayar adı), User name (Kullanıcı adı) ve Password (Şifre). İşlemi tamamladığınızda Add'i (Ekle) tıklatın.

Bir dinamik DNS atamasını kaldırmak için, DNS atamasının yanındaki Delete (Sil) düğmesini tıklatın.

 

Not: Yeni ayarlarınızı kaydetmek için Save (Kaydet) düğmesini tıklatın ve tüm değişikliklerinizi yaptıktan sonra yönelticiyi yeniden başlatın.