Wireless Settings (Vezeték nélküli beállítások)

Ebben a részben kapcsolhatja be a vezeték nélküli biztonsági szolgáltatásokat. A USRobotics nyomatékosan ajánlja a vezeték nélküli biztonság valamilyen formáját, hogy jogosulatlan kliensek ne férhessenek hozzá a hálózathoz.

Megjegyzés: minden vezeték nélküli eszköznek, amelyet a hálózathoz kíván csatolni, ugyanolyan vezeték nélküli biztonsági beállításokkal kell rendelkeznie, melybe beletartozik a jelmondat, vagy a kulcs, amellyel a vezeték nélküli hálózatot biztosítja.

Az útválasztó vezeték nélküli funkciójának engedélyezéséhez ellenőrizze, hogy az Allow wireless connections (Vezeték nélküli kapcsolatok engedélyezése) ki van jelölve.

Network Name (Hálózatnév) (SSID)

A vezeték nélküli kliensek a Network name (Hálózatnév) (SSID) adatot használják az útválasztóhoz történő csatlakozáshoz.

Az útválasztó alapértelmezett Network name (Hálózatnév) értéke USR5465.

Megjegyzés: ha több Wireless MAXg Routert használ, és azokat függetlenül kívánja használni, minden egyes útválasztóhoz egyedi hálózati nevet kell rendelnie.

Jelölje be a (Hálózatnév sugárzása) elemet, ha azt szeretné, hogy a vezeték nélküli eszközök képesek legyenek érzékelni az útválasztót, amikor helyszínfelmérést hajtanak végre.

Ha törli a Broadcast network name (Hálózatnév sugárzása) bejelölését, a vezeték nélküli eszközök nem lesznek képesek érzékelni a vezeték nélküli hálózatát, amikor helyszínfelmérést hajtanak végre. Az eszközöknek manuálisan kell beírni az útválasztó hálózatnevét (SSID), ha kapcsolódni szeretnének.

Access Point Isolation (Hozzáférési pont elszigetelése)

Ha az útválasztót nyilvános helyen használja, ahol nem szeretné, hogy bármilyen vezeték nélküli kliens fájlokat, vagy nyomtatókat osszon meg egymás között, válassza az Access point isolation (Hozzáférési pont elszigetelése) lehetőséget. Ezzel a beállítással az összes vezeték nélküli ügyfél csak az internethez fér hozzá. Ennek alkalmazási területe lehet egy nyilvános forró pont (hotspot), például kávézóban vagy szállodában. Ez a beállítás alapértelmezés szerint ki van kapcsolva.

Bridge Mode (Áthidalási mód)

A Bridge Mode (Áthidalási mód) két elszigetelt hálózat vezeték nélküli összekapcsolására szolgál. Ha ez a szolgáltatás engedélyezett, a vezeték nélküli ügyfelek nem képesek csatlakozni az útválasztóhoz. Az áthidalás két, saját útválasztóval, vagy vezeték nélküli hozzáférési ponttal rendelkező hálózat vagy vezetékes kliensek két csoportjának összekötésére használható abban az esetben, ha ezek Ethernet kábelezéssel nem köthetők össze. Erre példa lehet két szomszédos család, akik meg kívánják osztani a hálózati erőforrásaikat anélkül, hogy a kertet bekábeleznék.

Alapértelmezetten ez a mód ki van kapcsolva, és az útválasztó Access Point (Hozzáférési pont) módban van, amelyben fogad vezeték nélküli kapcsolatokat.

Ha engedélyezi a vezeték nélküli útválasztón az Bridge mode (Áthidalási mód) és a WDS Restrictions (WDS-korlátozások) pontot, híd keletkezik a másik vezeték nélküli útválasztóra vagy hozzáférési pontra, és a vezeték nélküli kliensek nem csatlakozhatnak a hálózatra. Ezt általában akkor használják, ha különböző épületek között szeretne két hálózatot összekötni. Mindegyik vezeték nélküli útválasztóhoz vagy hozzáférési ponthoz meg kell adni a másik eszköz MAC-címét a WDS-korlátozási táblázatban.

Áthidalási módban, csak a következő titkosítási módszereket használhatja: WPA (PSK), WEP nyílt, WEP megosztott vagy Nincs. Titkosítási típusnak választhatja a TKIP vagy AES típust, de a TKIP és AES típust nem.

Megjegyzés: áthidalási módban a Wireless MAXg Router nem támogatja a Wi-Fi Multimedia (WMM) (Wi-Fi Multimédia (WMM)) használatát.



Megjegyzés: kattintson a Save (Mentés) opcióra az összes új beállítás alkalmazásához, és indítsa újra az útválasztót, miután minden módosítást végrehajtott.

WDS Restrictions (WDS-korlátozások)

A USRobotics útválasztók és hozzáférési pontok használhatják az ún. WDS-funkciót (Vezeték nélküli elosztórendszer), melynek segítségével a vezeték nélküli útválasztó, vagy hozzáférési pont közvetlenül csatlakozhat egy másik vezeték nélküli útválasztóra, vagy hozzáférési pontra, ugyanakkor a vezeték nélküli kliensek is csatlakozhatnak a hálózatra.

Ha az Enable WDS restrictions (WDS-korlátozások engedélyezése) lehetőséget választja, be kell írnia azon vezeték nélküli útválasztók, vagy elérési pontok MAC-címét, amelyeket ezzel az útválasztóval szeretne összekapcsolni, majd nyomja meg az Add (Hozzáadás) gombot.

Egy létező WDS-leképezés törléséhez kattintson a Delete (Törlés) gombra a MAC-cím mellett.

A WDS lehetővé teszi, hogy több hozzáférési pont vagy vezeték nélküli útválasztó kapcsoljon össze különálló hálózatokat. Ha az egyes hálózatokra hozzáférési pontot vagy vezeték nélküli útválasztót csatlakoztat és bekapcsolja a WDS funkciót, a közbenső területen található vezeték nélküli eszközök képesek lesznek csatlakozni a vezeték nélküli hálózathoz, és egy híd is létrejön egy messzebb lévő másik hozzáférési pont vagy vezeték nélküli útválasztó felé. A vezeték nélküli útválasztónak és a híddal elért vezeték nélküli terméknek azonos csatornán kell üzemelnie, azonos Network Name (Hálózati név) (SSID) értékkel és vezeték nélküli biztonsági beállítással kell rendelkeznie, valamint a másik eszköz MAC-címének benne kell lennie a WDS-korlátozások táblázatában. A WDS korlátozások engedélyezésével lehetőség nyílik azon hozzáférési pontok vagy vezeték nélküli útválasztók MAC-címének megadására, amelyek a létrehozott vezeték nélküli hálózat egyes pontjainak összekötésére képesek. Így tehát pontosan korlátozható a vezeték nélküli hálózat elérése.

A vezeték nélküli hálózat erről a típusáról tudni kell, hogy az átviteli sebesség az áthidalás során csökkenhet. Ezért az áthidalt útválasztókat vagy hozzáférési pontokat, melyek engedélyezik a vezeték nélküli kliensek csatlakozását a hálózatra, nem használják nagy forgalom lebonyolítására. Néhány példa az ilyen hálózati típus használatára: biztonsági kamerák, hálózati hozzáférés olyan épületrészekhez, melyek vezetékes módon nem elérhetők, vagy rövid távú hálózati hozzáférés konferenciához.

Ha engedélyezi a vezeték nélküli útválasztón a Bridge mode (Áthidalási mód) és a WDS Restrictions (WDS-korlátozások) elemet, híd keletkezik a másik vezeték nélküli útválasztóra, vagy hozzáférési pontra, és a vezeték nélküli kliensek nem csatlakozhatnak a hálózatra. Ezt általában akkor használják, ha különböző épületek között szeretne két hálózatot összekötni. Mindegyik vezeték nélküli útválasztóhoz vagy hozzáférési ponthoz meg kell adni a másik eszköz MAC-címét a WDS-korlátozási táblázatban.

Az útválasztó WDS-csatlakozásai nem támogatják a következőket: WPA2 (PSK) , vagy bármely RADIUS biztonsági módszert, és a TKIP és AES titkosítást.

Érdemes minden, az útválasztóhoz csaltakoztatott WDS-eszközhöz WPA (PSK) módszerű TKIP titkosítást alkalmazni.

Ilyenkor a Pass phrase (Jelmondat) (amelyet gyakran neveznek Network key (Hálózati kulcs), Key (Kulcs), vagy Personal shared key (Egyéni megosztott kulcs) néven), amelyet beírt a vezeték nélküli biztonsághoz az útválasztóján, Egyéni megosztott kulcsként (PSK) is működik a WDS-csatlakozásokhoz. Mindazonáltal minden az útválasztóhoz csatlakozó vezeték nélküli kliens tovább használja ugyanazt a biztonsági módszert és titkosítási típust, amelyet az útválasztóján konfigurált.

Wi-Fi multimédia (WMM)

Ez a beállítás alapértelmezés szerint ki van kapcsolva. Ha be kívánja kapcsolni ezt a funkciót, az Enable WMM (WMM engedélyezése) (Wi-Fi multimédia) jelölőnégyzetet jelölje be. A szolgáltatás használatához szükséges, hogy a többi kapcsolódó eszköz is támogassa és engedélyezze a WMM-t.

Ez a szolgáltatás teszi lehetővé a Szolgáltatásminőség (QoS) funkciót, amely multimédia-alkalmazásoknál, például IP-alapú hang- (VoIP) és videoalkalmazásoknál használatos. Ez teszi lehetővé, hogy a multimédia-alkalmazások hálózati adatcsomagjai előnyt élvezzenek a hagyományos adatcsomagokkal szemben, így az alkalmazások simábban és kevesebb hibával futnak.

Ha bekapcsolja a WMM-et, kiválaszthatja az Enable no-acknowledgement (Visszajelzés elhagyásának engedélyezése) beállítást. A visszajelzés itt a MAC szintű adatkezelési elvre vonatkozik. A visszajelzés elhagyásának engedélyezése hatékonyabb átviteli sebességet, de nagyobb hibaszázalékot produkál zajos rádiófrekvenciás (RF) környezetben.

Bekapcsolt WMM funkció mellett kiválaszthatja az Enable APSD (Automatic Power Save Delivery) (APSD (automatikus energiatakarékos kézbesítés) engedélyezése) elemet is. Az APSD adott körülmények között lehetővé teszi az akkumulátorról működő eszközök rádiós használatát az akkumulátor élettartamának meghosszabbítása érdekében. Az APSD hosszabb jelzésidőközt engedélyez, mielőtt elindul a rövid csomagkézbesítési időközöket kérő alkalmazás. A Voice Over Internet Protocol (VoIP) például ilyen, rövid csomagkézbesítési időközt kérő alkalmazás. Az APSD csak akkor befolyásolja a rádiós használatot és az akkumulátor élettartamát, ha a vezeték nélküli kliens is támogatja az APSD-t.

Megjegyzés: a WMM nem használható, ha az Acceleration (Gyorsítás) értéke MAXg (125 Mbps). Az Acceleration (Gyorsítás) értékét 54G+ (XPress) vagy None (Nincs) értékre kell változtatni.

Transmission (Átvitel)

Ezen a területen haladók számára olyan vezeték nélküli lehetőségek állíthatóak be, melyeket legtöbbször nem szükséges megváltoztatni. Ha a beállítások bármelyikét meg kívánja változtatni, írja le az alapértelmezés szerinti értéket, mielőtt bármit megváltoztatna, hogy probléma esetén visszaállíthassa.

Megjegyzés: kattintson a Save (Mentés) feliratra az összes új beállítás alkalmazásához, és indítsa újra az útválasztót, miután minden módosítást végrehajtott.