Artık İnternet'e bağlanamıyorum.

Bilgisayarınız yönelticiyi kullanarak İnternet'e bağlandığında, çeşitli aygıtların birlikte çalışması gerekir.

Bu sorunu çözmenin ilk adımı, sorunun nedenini belirlemektir. Bilgisayarınızın İnternet bağlantısı birçok yerden kesilebilir.

Çeşitli aygıtlarınızın gösterge ışıklarını kontrol edin. Bir ya da daha fazla aygıt bir sorun olduğunu gösteriyorsa, sorunu gidermek için nereye yönelmeniz gerektiğini görmeniz açısından bu iyi bir göstergedir.

Windows yüklü bir bilgisayar kullanıyorsanız, nerelerde sorun yaşayacağınızı belirlemenize yardımcı olması için USRobotics Kurulum CD-ROM'undan USRobotics Network Test (USRobotics Ağ Test)'ini gerçekleştirebilirsiniz (\Troubleshooting\Test_Internet_Connection.wsf). USRobotics Ağ Testini gerçekleştirir, yardımcı programdaki talimatları izler ve buna rağmen internete hala bağlanamazsanız, aşağıdaki prosedürleri manuel olarak takip edin.

İnternet'e hala bağlanamıyorsanız, aşağıdaki prosedürleri manuel olarak takip edin.

  1. Yönelticinize gelen kablolu veya kablosuz bağlantıları kontrol edin. Eğer bilgisayarınız yöneltici ile bağlantı kuramıyorsa, İnternet'e erişim sağlayamaz.

  2. Yönelticinizin yanıt verip vermediğini kontrol edin. Buna, LED'lerin düzgün çalışıp çalışmadığının ve yönelticinin açık olduğunun ve yanıt verip vermediğinin kontrolü de dahildir. Eğer yöneltici kapalıysa ya da kablosuz verici çalışmıyorsa veya (kablo/DSL modeminiz üzerinden) İnternet bağlantısı yoksa, bilgisayarınız da İnternet'e erişim sağlayamayacaktır.
  3. Yönelticinizin Kablo veya DSL modem bağlantısını kontrol edin. Başarılı bir İnternet bağlantısı için yönelticinizin modeme bağlı olması ve modemden bilgi alıyor olması gerekir.

  4. Modeminizin İnternet bağlantısını kontrol edin. İnternet bağlantınızın düzgün çalışıyor olması gerekir.

 

Yönelticinize gelen kablolu veya kablosuz bağlantıları kontrol edin.

Eğer kablolu bağlantı kullanıyorsanız:

  1. Bilgisayarınız ve yönelticiniz arasında kablolu bağlantı kullanıyorsanız, Ethernet kablosunu bilgisayarın Ethernet portuna ve yönelticinin bir LAN portuna tam bağlandığından emin olun.

  2. LAN portunun ilgili LED'inin yandığından emin olun. Bilgisayarınızın IP adresinin, yöneltici ile aynı alt ağda olduğundan emin olun. İnternet'e hala bağlanamıyorsanız, yönelticinizin yanıt verip vermediğini kontrol edin.

Eğer kablosuz bağlantı kullanıyorsanız:

  1. Bilgisayarınız ve yönelticiniz arasında kablosuz bağlantı kullanıyorsanız, kablosuz yardımcı programının yönelticinize başarılı bir bağlantı kurulduğunu bildirdiğinden emin olun.

  2. Bilgisayarınızın, örneğin komşunuzun yönelticisi gibi başka bir yönelticiye değil, kendi yönelticinize bağlı olduğundan emin olun. Kablosuz aygıtın yardımcı programını bağlı olunan Network Name (SSID) (Ağ adını) öğrenmek için kullanabilirsiniz. Yanlış yönelticiye bağlanmışsa, bilgisayarınızı kendi yönelticinize bağlanmaya zorlamak için yardımcı programı kullanabilirsiniz. Hangi yönelticiye bağlandığınızı nasıl kontrol edebileceğiniz hakkında bilgi için kablosuz adaptör belgelerine başvurun.

Yönelticinize gelen bir kablosuz bağlantı yoksa:

  1. Bilgisayarınızın yönelticiye sinyal alabilecek kadar yakın olduğundan ve mikrodalga fırın ya da beton duvar gibi sinyali engelleyen bir şey olmadığından emin olun. Kablosuz yardımcı programınızı kullanarak bir tarama (tipik olarak "alan denetimi") yapmanıza rağmen, yönelticinizi algılayamıyorsa, bir sinyal sorunu olabilir.

  2. Yönelticinizin kendi ağ adını yayınlamak üzere yapılandırılmış olduğunu doğrulayın.

  3. Kablosuz yardımcı programının ağ geçidiniz için doğru Network Name (SSID) (Ağ adı) ve kablosuz güvenlik ayarlarını kullandığından emin olun.

  4. Ağ adı, güvenlik yöntemi (WPA, WEP, vs.) ve güvenlik anahtarlarının birbirine uyması gerekir. Eğer yönelticiniz WPA şifreleme yöntemini kullanıyorsa, her kablosuz kart ya da adaptör WPA şifreleme yöntemini desteklemelidir. Eğer WPA şifreleme yöntemini desteklemeyen bir Wireless PC Card, PCI adapter ya da USB adapter kullanıyorsanız, yönelticiye bağlanamayacaksınız ve WEP şifreleme yöntemini kullanmanız gerekecektir. Güvenlik ayarlarının değiştirilmesi hakkında bilgi için lütfen Kullanıcı Kılavuzunun Konfigürasyon bölümüne başvurun.

  5. Bilgisayarınızın yönelticinize bağlanma izni olduğundan emin olun. Yönelticinizde MAC filtrelemesi etkinse, kablosuz adaptörünüzün MAC adreslerinin yönelticiye erişim yetkisi olduğunu doğrulayın. Örneğin, kablosuz adaptörleri değiştirdiyseniz, yeni kablosuz adaptörün MAC adresini yönelticinize eklemeniz gerekecektir.

  6. Eğer yukarıdakilerden hiçbiri işe yaramadıysa, bilgisayarınızın LAN portu ve yönelticinizin LAN portu arasında Ethernet kablosuyla bir bağlantı oluşturarak, bilgisayarınız ve yönelticiniz arasında kablolu bağlantı deneyebilirsiniz. (LAN portunun ilgili LED'lerinin yandığından emin olun.) Kablolu bağlantı çalışırsa, sorun büyük ihtimalle bilgisayarınızı yönelticiye bağlayan kablosuz bağlantıdadır. Ardından, önceki adımları tekrar denemeniz gerekir.

Bilgisayarınız ve yönelticiniz arasındaki bağlantıyı doğrulayabiliyorsanız, ya yönelticiniz İnternet'e bağlı değildir ya da doğru çalışmıyordur. Yönelticinizin Kablo veya DSL modem bağlantısını ve ardından modeminizin İnternet bağlantısını kontrol etmeniz gerekecektir.

 

Yönelticinizin yanıt verip vermediğini kontrol edin

  1. Yönelticinin güç, kablosuz ve İnternet LED'lerinin yanıp yanmadığını kontrol edin.

  2. Bir Internet tarayıcı açın. Konum veya adres satırına 192.168.2.1 yazın ve ENTER tuşuna basın.

Not: Eğer yönelticinizin IP adresini değiştirdiyseniz, 192.168.2.1 yerine yeni adresi girin.

Yönelticinin Web arayüzü görüntülenmesine rağmen İnternet'e hala bağlanamıyorsanız, sorun yönelticinizin kablo/DSL modem ile olan bağlantısında olabilir. Yönelticinizin Kablo veya DSL modem bağlantısını kontrol edin.

Yönelticinin Web arayüzü görüntülenmezse, bilgisayarınızın ağ bağlantısını kesip yenilemeniz gerekir.

Bilgisayarınızın ağ bağlantısını kesin ve yenileyin:

  1. Aşağıdaki şekilde bir komut istemi açın:

    Windows Vista:

    1. Windows Start (Başlat) seçeneğini tıklatın.
    2. Search (Arama) kutusuna, Command Prompt yazın ve ENTER tuşuna basın.
    3. Çıkan listede, Command Prompt seçeneğini çift tıklatın.

    Diğer tüm Windows işletim sistemleri:

    1. Windows Start (Başlat) > Run (Çalıştır) seçeneğini tıklatın.
    2. Run (Çalıştır) iletişim kutusunda:

      Windows XP, 2000 ve NT: cmd yazın ve Tamam düğmesini tıklatın.

      Windows Me, 98 ve 95: command yazın ve Tamam düğmesini tıklatın.

  2. Aşağıdaki işlemlerden birini gerçekleştirin:

    Windows Vista, XP, 2000 ve NT kullanıcıları:

    1. ipconfig /release yazın ve ENTER tuşuna basın.
    2. ipconfig /renew yazın ve ENTER tuşuna basın.
    3. exit yazın ve ENTER tuşuna basın.

    Windows Me, 98 ve 95 kullanıcıları:

    1. Windows'ta Başlat > Çalıştır seçeneklerini seçin.
    2. winipcfg yazın ve ENTER tuşuna basın.
    3. Release (Bağlantı Kes) düğmesine basın.
    4. Renew (Yenile) düğmesine basın.
    5. Uygulamayı kapatın.
  3. Bilgisayarınızın yönelticiden bir IP adresi (örneğin 192.168.2.5) alması gerekir.
  1. 192.168.2.1 adresindeki yöneltici yapılandırma sayfalarına erişmeyi deneyin.
  2. Yönelticinin yapılandırma sayfaları görüntülenmesine rağmen İnternet'e hala bağlanamıyorsanız, sorun yönelticinizin kablo/DSL modem ile olan bağlantısında olabilir. Yönelticinizin Kablo veya DSL modem bağlantısını kontrol edin.
  3. Yönelticinizin yapılandırma sayfaları hala görüntülenmiyorsa, yönelticiyi yeniden başlatın.
  1. Ataç ya da iğne gibi ince bir cisimle yönelticinin arkasındaki Reset (Sıfırla) düğmesine 1 saniye süreyle basın.

Not: Eğer Reset (Sıfırla) düğmesine 5 saniyeden daha uzun süre basarsanız, yöneltici fabrika ayarlarına döner.

  1. Yönelticideki LED'ler sabitlenene kadar yaklaşık 30 saniye bekleyin.
  2. Bilgisayarınızın ağ bağlantısını kesin ve yenileyin:
  3. Yönelticinin 192.168.2.1 olan İnternet adresine erişmeye çalışın.
  4. Yönelticinin yapılandırma sayfaları görüntülenmesine rağmen İnternet'e hala bağlanamıyorsanız, sorun yönelticinizin kablo/DSL modem ile olan bağlantısında olabilir. Yönelticinizin Kablo veya DSL modem bağlantısını kontrol edin.
  1. Yönelticiye hala erişemiyorsanız, yönelticinin varsayılan fabrika ayarlarına döndürülmesi gerekebilir.

Not: Yönelticinin tüm kişisel ayarlarını kaybedeceğinizi ve ilk kez kuruyormuş gibi tüm ayarları yeniden yapmanız gerekeceğini lütfen göz önüne alın. Alternatif olarak, yöneltici ayarlarını daha önce yedeklediyseniz, ayarlarınızı geri yükleyebilirsiniz.

  1. Ataç ya da iğne gibi ince bir cisimle yönelticinin arkasındaki Reset (Sıfırla) düğmesine 7 saniye süreyle basın.

  2. Yönelticideki LED'ler sabitlenene kadar yaklaşık 30 saniye bekleyin.

  3. Yönelticinin 192.168.2.1 olan İnternet adresine erişmeye çalışın.

  4. Fabrika ayarlarına sıfırladıktan sonra yönelticinin Web arayüzü hala görüntülenmiyorsa, yöneltici bozulmuş olabilir. Lütfen U.S. Robotics Müşteri Destek departmanına başvurun.

Yönelticinizin Kablo veya DSL modem bağlantısını kontrol edin

  1. Modemde güç olduğundan ve İnternet'e bağlı olduğundan emin olmak için kablo/DSL modeminizin güç ve durum LED'lerini kontrol edin. Durum göstergeleri hakkında bilgi için modem belgelerine başvurun.

  2. Yöneltici yapılandırma sayfalarında Status (Durum) sekmesini tıklatın.

  3. Sayfanın WAN bölümüne gidin ve yönelticinin bir WAN IP adresi (235.42.181.5 gibi) olup olmadığını kontrol edin. Bu IP adresi yönelticinin kablo/DSL modeme bağlı olup olmadığını gösterir.

  4. Yönelticinin bir WAN IP adresi yoksa yönelticiyi yeniden başlatın.

  5. İnternet'e hala erişemiyorsanız, Internet sekmesini tıklatın ve bu sayfayı kullanarak yönelticinin İnternet bağlantısını yapılandırın. (Bir DSL modeminiz varsa, İnternet servis sağlayıcınız tarafından verilen oturum açma bilgilerini girmeniz gerekebilir.)

Not: WAN protokolü statikse, yönelticinin WAN IP adresinin geçerli bir statik IP adresi olduğundan emin olmanız gerekir. Geçerli bir statik IP adresi, İnternet servis sağlayıcınız tarafından sağlanan ya da yönelticinin WAN portuna bağlanmış olan cihazla aynı alt ağda bulunan adrestir.

  1. Yöneltici hala bir WAN IP adresi alamıyorsa, kablo/DSL modeminiz ya da İnternet servis sağlayıcınızda bir sorun olabilir. Modeminizin İnternet bağlantısını kontrol edin.

 

Modeminizin İnternet bağlantısını kontrol edin

Bilgisayarınız yönelticiye bağlı ve yönelticinizdeki İnternet bağlantı bilgileri doğru yapılandırılmış olmasına rağmen İnternet'e hala bağlanamıyorsanız, kablo/DSL modeminiz bağlantıyı kaybetmiş ya da düzgün çalışmıyor olabilir, veya İnternet servis sağlayıcınızda bir sorun olabilir.

  1. Yönelticinizin WAN portuyla kablo/DSL modemin Ethernet portu arasında bir Ethernet kablosunun bağlı olduğundan ve ilgili LED'lerin yandığından emin olun.

  2. Kablo/DSL modeminizin duvardaki sokete bağlı olduğundan emin olun. (Kablo modem koaksiyal, DSL modem RJ-11 kablo kullanır.)

  3. Kablo/DSL modeminizi yeniden başlatın. (Modemin üzerinde açma/kapama anahtarı ya da sıfırlama butonu bulunabilir veya modemin güç adaptörünün fişini çıkarıp yeniden takmanız gerekebilir. Modem ile birlikte gelen belgelere başvurun.)

  4. Kablo/DSL modem yeniden başlatıldıktan ve İnternet servis sağlayıcınıza bağlandıktan sonra yönelticinizin Device (Cihaz) sayfasındaki Reboot (Yeniden Başlat) düğmesini tıklatın.

  5. Yöneltici yeniden başlatıldıktan ve yönelticinin LED'leri sabitlendikten sonra hala İnternet'e erişemiyorsanız, yeni bir arıza noktası olup olmadığını belirlemek için lütfen bu kılavuzun en başından başlayın.

  6. Bu kılavuzun tekrarının ardından yöneltici hala bir IP adresi alamadıysa, sorun kablo/DSL modemden ya da servis sağlayıcınızdan kaynaklanıyor olabilir. Lütfen İnternet servis sağlayıcınızın Müşteri Destek departmanı ile temasa geçin.

Sorun giderme sayfasına dön