Sorun Giderme

Sorunun tespit edilmesine yardımcı olmak için öncelikle aşağıdaki sorun giderme kontrol listesini kullanın.

  1. Router ile birlikte gelen AC adaptörünü kullandığınızdan, bu adaptörün router ve çalışır durumda bir prize bağlı olduğundan emin olun. Açma-Kapama düğmesinin açık konumda olduğundan emin olun. LED'i yanmalıdır.
  2. Telefon kablosunun duvardaki telefon soketi ve router'a bağlı olduğundan emin olun. DSL'i düzgün bir biçimde yapılandırdıysanız, LED'i yanmalıdır.
  3. Ethernet kablolarını bilgisayarın ağ arayüz kartına ve router'da (1, 2, 3 veya 4 olarak etiketli) Ethernet portlarına bağladığınızdan emin olun. Router'ın ön tarafında ilgili LED'i yanmalıdır.

LED'ler hakkında daha fazla bilgi için, kılavuzun ilerleyen kısımlarındaki Durum LED'leri bölümüne başvurun.

İnternet Kullanıcı Arayüzünün açılması

İnternet kullanıcı arayüzü, router'ın yapılandırılması, sorunların giderilmesi ve izlenmesi için kullanacağınız baş araçtır. Erişim için bu prosedürü izleyin.

  1. Bir İnternet tarayıcı açın.
  2. http://192.168.1.1 sayfasını açın (Router'ın LAN IP adresini değiştirdiyseniz yenisini kullanmanız gerekir.)
  3. Bir oturum açma penceresi görüntülenecektir:

    Bir kullanıcı adı ve şifre girip OK (Tamam) düğmesini tıklatın. Varsayılan kullanıcı adı ve şifre admin'dir.

  4. İnternet Kullanıcı Arayüzü bir durum sayfasıyla birlikte açılır.

İnternet'e erişemiyorsanız...

Bilgisayarınızın İnternet'e erişebilmesi için çeşitli aygıtların birlikte çalışması gerekir.

A. Bilgisayarınız ADSL 4-Port Router'a bir kablolu bağlantı üzerinden bağlanır.

B. Router, İnternet Servis Sağlayıcınıza (İSS) telefon ağı üzerinden ADSL ile bağlanır.

Bu sorunu çözmenin ilk adımı, sorunun nedenini belirlemektir. Bilgisayarınızın İnternet bağlantısı birçok yerden kesilebilir.

Windows kullanıcıları: Birlikte gelen yardımcı programı kullanarak bağlantılarınızı otomatik olarak kontrol edebilirsiniz.

  1. Windows Explorer'ı kullanarak U.S. Robotics kurulum CD-ROM'unda Troubleshooting (Sorun Giderme) klasörüne gelin (örneğin, D:\Troubleshooting, burada CD sürücünüz D: harfiyle gösterilmiştir).
  2. Troubleshoot_Connection (Bağlantıda Sorun Gider) üzerini çift tıklatın.

Bu yardımcı program bağlantılarınızı kontrol eder ve bir sorun varsa, bunun yerini gösterir.

Step 1: Bilgisayarınız ADSL 4-Port Router'ınıza bağlanabiliyor mu?

Router adresinde bir İnternet tarayıcı açın: http://192.168.1.1 (Eğer router'ın LAN IP adresini değiştirdiyseniz, yeni adresi kullanmanız gerekir.)

Router İnternet Kullanıcı Arayüzü görüntülenirse, Step 3'e geçin. Aksi takdirde, router'ın yeniden başlatılması gerekir:

  1. Arkasındaki anahtarı kullanarak router'ı kapatın. Birkaç saniye bekleyin ve tekrar açın.
  2. Router yeniden başlayana kadar bir, iki dakika bekleyin.

Ethernet kablosunun bir ucunun bilgisayarınızın LAN portuna ve diğer ucunun yönelticinin Ethernet portlarından birine bağlı olduğundan emin olun. Ayrıca, ilgili LED'in yandığından da emin olun.

Eğer bilgisayarınızda statik IP adresi kullanılıyorsa, ya bilgisayarınızı dinamik IP adresi kullanacak şekilde tekrar yapılandırın ya da statik IP adresinin ADSL router ile aynı ağda olduğundan emin olun. (Buna göre, IP adresinin formatı 192.168.1.x olup, burada x, 2 ve 254 arasında bir sayı olabilir.)

Artık, lütfen bilgisayarınızı yeniden başlatın. Bilgisayarınız router'a bağlanmayı deneyecektir. Devam etmek için step 2'ye geçin.

Step 2: ADSL 4-Port Router yanıt veriyor mu?

Router'ın adresinde bir İnternet tarayıcı açın: http://192.168.1.1 Router İnternet Kullanıcı Arayüzü görüntülenirse, lütfen Step 3'e geçin.

Eğer router'ın İnternet Kullanıcı Arayüzü görüntülenmiyorsa, router'ın varsayılan fabrika ayarlarına sıfırlanması gerekebilir. (Router'ın bütün kişisel ayarlarını kaybedeceğinizi ve ilk kez kuruyormuş gibi bütün ayarları yeniden yapmanız gerekeceğini lütfen göz önüne alın. Eğer ayarların yedeğini aldıysanız, bu ayarlara geri dönebilirsiniz. Daha fazla bilgi için burayı tıklatın.)

  1. Ataç ya da iğne gibi ince bir cisimle router'ın arkasındaki Reset (Sıfırla) düğmesine en az beş saniye süreyle basın.
  2. Router yeniden başlayana kadar yaklaşık bir, iki dakika bekleyin.
  3. Router'a bağlanması için lütfen bilgisayarınızı yeniden başlatın.
  4. Router'ın http://192.168.1.1 olan İnternet adresine erişmeye çalışın.

Eğer router'ın İnternet Kullanıcı Arabirimi hala görünmüyorsa bellenim ve/veya varsayılan fabrika ayarlarında sorun olabilir. Sorunu bulmak için aşağıdakileri uygulayın:

  1. Router'ın arka tarafındaki Reset butonuna basın ve 30 saniyeden fazla bir süre boyunca basılı tutun.
  2. Bilgisayarınıza, router'ın yönetim IP adresi ile aynı alt ağa bir statik IP adresi atayın. (Örneğin, router için varsayılan yönetim IP adresi 192.168.1.1'dir bilgisayarın IP adresi 192.168.1.5, alt ağ maskesi 255.255.255.0 ve ağ geçidinin IP adresi 192.168.1.1 olabilir.)
  3. Bir tarayıcı açıp tekrar http://192.168.1.1 adresini açmayı deneyin. Herhangi bir pencere açılırsa bellenimi tekrar yüklemek için ekrandaki talimatları uygulayın. İnternet Servis Sağlayıcını ya da www.usr.com İnternet sitesinden yeni bir bellenim dosyası almanız gerekecektir.
  4. Web tarayıcısını kapatın ve dinamik IP adresini eski haline getirin.

Eğer yönelticinin Internet Kullanıcı Arayüzü hala görüntülenemiyorsa, yöneltici bozuk olabilir. Lütfen U.S. Robotics Müşteri Destek departmanına başvurun. Talimatlar için, bkz. iletişim bilgileri.

Router İnternet Kullanıcı Arayüzü görüntülenirse, lütfen devam etmek için step 3'e geçin.

Step 3: ADSL 4-Port Router İnternet'e bağlanabiliyor mu?

Eğer bilgisayarınız ve router arasında bir bağlantı varsa, büyük router'ınız İnternet'e bağlı değildir.

  1. İnternet tarayıcınızı kapatın ve EasyConfigurator'ü çalıştırın.
  2. Windows Vista kullanıcıları: Start (Başlat) düğmesini tıklatın ve All Programs (Tüm Programlar) ve U.S. Robotics EasyConfigurator seçeneklerini seçin.

    Windows kullanıcıları: Start (Başlat) düğmesine basın ve sırasıyla Programs (Programlar) ve U.S. Robotics EasyConfigurator seçeneklerini seçin.

    Macintosh ve Linux kullanıcıları: Masaüstünde bulunan EasyConfigurator simgesini çift tıklatın.
  3. Sayfanın en üzerindeki Status (Durum) seçeneğini tıklatın ve Status (Durum) alanındaki değeri kontrol edin.
  4. Internet'e bağlı bir yönelticinin örnek ekran görüntüsü:

    Internet'e bağlı olmayan bir yönelticinin örnek ekran görüntüsü:

    Eğer durum CONNECTED (BAĞLI) veya CONNECTED TO THE INTERNET (İNTERNET BAĞLANTISI KURULDU) şeklinde olmasına rağmen hala İnternet bağlantınız yoksa, lütfen yardım için İSS'nize danışın.

    Aksi takdirde, ADSL bağlantınızı yapılandırmanız gerekir. EasyConfigurator penceresinin üst tarafındaki Configuration'ı (Konfigürasyon) tıklatın ve ADSL bağlantısının nasıl konfigüre edileceği hakkında bilgi için buraya gelin.