USRobotics
       

İçindekiler:

56K Bilgi Erişimine Hoş Geldiniz

Ürün Özellikleri

Hoparlörlü Dahili ve Harici Modemler

Modem Kaldırma
Yönergeleri

Sorun Giderme

Teknik Referanslar

Sözlük >

Yasal Bilgiler

56K Faks-modem Kullanıcı Kılavuzu ve Referansları

Sözlük

akış denetimi

Modeme ya da diğer bir aygıta gelen ya da giden veri akışları arasındaki farkları telafi etmekte kullanılan bir işlevdir. Bu kılavuzun "Teknik Referans" bölümünde &Hn, &In, &Rn gelişmiş veri komutlarına bakın.

analog geri döngü

Klavye ya da dahili test düzeninden gelen verilerin modemin ileticisine gönderildiği, analog biçime dönüştürülüp alıcıya geri verildiği ve tekrar dijital biçime dönüştürüldüğü modem kendi kendine testi.

analog sinyaller

Ses taşıyan (voice over) telefon hatları gibi iletişim hatları üzerinden iletilebilen çeşitli sinyal ve dalga boyları.

ARQ

Otomatik Tekrar İsteği (Automatic Repeat reQuest). Modemin hatalı verileri algılamasını ve yeniden iletilmesini isteyebilmesini sağlayan bir işlev. MNP ve V.42'ye bakın.

ASCII

Karşılıklı Bilgi Değişimi için Amerikan Standardı Kodlar (American Standard Code for Information Interchange). Harfleri, sayıları ve $, ! ve / gibi özel karakterleri temsil eden bir kod.

asenkron iletim

İletilen karakterler arasında geçen sürenin farklı olabilmesine izin veren veri iletimi. Karakterler belirli aralıklarla iletilemeyebileceğinden, her karakterin başlangıcını ve sonunu işaretlemek için başlangıç/durak bitleri kullanılır.

başlatma modu

Hedef modeme bir dış aramayı başlatırken modeminiz tarafından kullanılan mod. İletme/alma frekansları, yanıtlama modunda olan aranan modemin tam tersidir.

başlangıç/bitiş bitleri

Bu sinyal bitleri, asenkron iletim sırasında karakterin öncesine ve sonrasına yerleştirilirler.

baud hızı

Bir noktadan diğerine yapılan analog iletimin hızını ölçmek için kullanılan bir terimdir. Teknik olarak doğru olmasa da baud hızı genellikle bit hızı anlamında kullanılır.

bayt

Bir birim olarak saklanan ve işlenen bir grup ikili (binary) basamak. Genellikle bu terim 8-bit birim ya da karakterleri ifade etmek için kullanılır. Bir kilobayt (KB), 1.024 bayt ya da karaktere; 640 KB, 655.360 bayt ya da karaktere eşittir.

bit hızı

İletim hızı olarak da kullanılır. Saniyede transfer edilen ikili (binary) basamakların ya da bitlerin sayısını (bps) gösterir. Analog modemlerde kullanılan iletişim kanalları, genellikle 2400, 4800, 9600, 14.400, 28.800, 33.600 ve yukarısı bit hızlarında kurulur.

çerçeve

Başlık ve son bilgileri eklenmiş veri bloklarını belirtmek için kullanılan veri iletişimi terimi. Eklenen bilgiler genellikle çerçeve numarası, blok boyutu verisi, hata kontrol kodları, Başlangıç/Bitiş göstergelerini içerir.

cevaplama modu

Karşı modemden gelen bir aramayı cevaplarken modeminizin kullandığı mod. İletme/alma frekansları, verme modunda olan arayan modemin tam tersidir.

çevrimiçi geriye düşmek/ileriye atlamak

Yüksek hızlı, hata kontrollü bir modemin, hat kalitesini izlemesini ve kalite bozulduğunda, belirlenmiş bir düşük aralıktaki hıza düşmesini sağlayan bir özellik. Hat koşulları düzeldiğinde modem bir sonraki yüksek hıza geçer.

çift yönlü (dupleks)

Sinyalleri her iki yönde taşıyabilen iletişim kanallarını ifade etmek için kullanılır. Yarı çift yönlü, tam çift yönlü terimlerine bakın.

class 1 ve 2.0

Faks uygulama programları ve faks-modemler arasında faks gönderimi ve alımı için kullanılan uluslararası standartlar.

DCE

Veri İletişim (ya da Devre-Sonlandırma) donanımı, telefon şebekesi üzerinden veri bağlantısını kuran ve kontrol eden çevirmeli modemler gibi bir donanım.

dönüşümsel fazlalık kontrolü (CRC)

Gönderen ve alan modemler tarafından, her blok, çerçeve ve veri üzerinde gerçekleştirilen bir testten oluşan hata algılama tekniği. Gönderen modem, yaptığı testlerin sonucunu CRC kodu biçiminde her veri bloğuna ekler. Alıcı modem kendi sonuçları, alınan CRC kodu ile karşılaştırır ve olumlu ya da olumsuz onayını gönderir.

DTE

Veri Terminali (ya da Sonlandırma) Donanımı. Veri üreten ya da verinin son hedefi olan bir bilgisayar.

Electronic Industries Association (EIA)

A.B.D.'de elektronik standartlarını tanımlayan grup.

facsmile

Bir sayfadaki görüntüyü, bir noktadan diğerine göndermek için kullanılan bir yöntemdir. Genellikle faks olarak adlandırılır.

faks modu

Modemin faks biçiminde veri göndermek ve almak için kullandığı mod. V.17, V.27ter, V.29 tanımlarına bakın.

geçici olmayan bellek (NVRAM)

Güç kapatıldığında da içerdiği verileri koruyan kullanıcı tarafından programlanan rasgele erişimli bellek. USRobotics modemde, bu bellekte dört kayıtlı telefon numarası ve modem ayarları bulunur.

hata kontrolü

Karakterlerin (parite) ya da veri bloklarının güvenilirliğini kontrol eden çeşitli teknikler. V.42 ve MNP hata kontrolü protokolleri, hata algılama (CRC) ve hatalı çerçevelerin yeniden iletilmesi (ARQ) tekniklerini kullanırlar.

Hz

Hertz, saniyede gerçekleşen döngü sayısını belirtmek için uluslararası alanda kullanılan frekans ölçüm birimi.

ikili (binary) basamak

İkili (binary) sayı sisteminin kullanımını gösteren 0 ya da 1 değeri. Bilgisayar yalnızca AÇIK ve KAPALI olmak üzere iki durumu algılayabildiğinden bu sistem kullanılır. İkili basamağın kısaltılmış biçimine bit denir.

Internet

Tüm dünyadaki bilgisayar ağlarını ve kurumsal bilgisayar tesislerini birleştiren bir elektronik iletişim ağı.

ITU-T

Telegrafik ya da telefon donanımları için standartları belirleyen uluslararası bir örgüt. Örneğin Kuzey Amerika'da 1200-bps iletişim için Bell 212A standardı, uluslararası olarak ITU-T V.22 olarak bilinmektedir. 2400-bps iletişim için bir çok ABD'li üretici, V.22 bis'i tanımaktadır.

İnternet Servis Sağlayıcı (ISP)

Belirli bir ücret karşılığında Internet'e çevirmeli ağ (modem) bağlantısı sağlayan firma.

kancadan kaldırmak/kancaya yerleştirmek

Modem işlemleri, elle telefon alıcısını kaldırmak (kancadan kaldırmak) ve yerine yerleştirmek (kancaya takmak) ile eşdeğerdir.

karakter

İkili (binary) basamak şeklinde kodlanmış bir harf, sayı ya da diğer bir sembolün gösterimi.

LAPM

Modemler için Bağlantı Erişim Yordamı (Link Access Procedure for Modems) ITU-T Önerileri V.42'de tanımlanmış hata kontrol protokolü. MNP protokolünde olduğu gibi LAPM de, veri güvenilirliğini doğrulamak için dönüşümsel fazlalık kontrolü (CRC) ve hatalı verilerin yeniden iletilmesi (ARQ) tekniklerini kullanmaktadır.

MNP

Microcom Networking Protocol (Microcom Ağ Protokolü), Microcom, Inc. tarafından geliştirilmiş ve artık genel olarak kullanılan bir hata kontrol protokolüdür. Bir çok farklı MNP protokolü bulunmaktadır ancak en sık kullanılan protokol hata algılama (CRC) ve hatalı çerçevelerin yeniden gönderilmesiyle hatasız veri iletimini sağlamaktadır.

modem

Telsiz ya da telefon hatları gibi iletişim kanalları üzerinden bilgisayar verilerini ileten/alan aygıt. Aynı zamanda telefon hattından alınan sinyalleri, alıcı bilgisayara göndermeden önce yeniden sayısal sinyale dönüştürür.

önbellek

Giriş ve çıkış işlemleri sırasında saklama alanı olarak kullanılan geçici hafıza alanı. Örnek olarak modemin komut önbelleği verilebilir.

otomatik arama

Modem'in sizin için aramaları yaptığı bir işlemdir. Arama süreci, ATDT (tonlu arama) ya da ATDP (darbeli arama) komutu ve bu komutu takiben numaranın gönderilmesiyle başlar. Otomatik arama, ses görüşmesi aramaların yapılmasında kullanılır. Bu kılavuzun "Teknik Referans" bölümünde temel veri komutu Dn'e bakın.

Otomatik Yanıtlama

Modemin, telefon belirli bir sayıda çaldıktan sonra telefon hattını açmasını sağlar. Bu kılavuzun "Teknik Referans" bölümünde S-kaydı S0'a bakın.

parite

İletilen karakterlerin geçerliliğini kontrol eden basit bir hata algılama yöntemi. Karakter kontrolünün yerine, V.42 ve MNP2-4 protokolleri gibi daha güvenilir ve etkili hata kontrolü biçimleri kullanılmaktadır. İletişim kuran iki bilgisayarda da aynı tür parite kullanılmalı ya da her iki taraf da pariteyi devre dışı bırakmalıdır.

protokol

İki ya da daha fazla aygıt arasındaki iletişimi yöneten kurallar ve yordamlar sistemi. Çeşitli protokoller bulunmasına karşın, iletişim kuran aygıtların veri alışverişi yapabilmesi için aynı protokolü kullanıyor olmaları gerekmektedir. Verinin biçimi, alma ve göndermeye hazırlık, hata algılama ve hata düzeltme, protokollerde tanımlanan işlemlerden bazılarıdır.

RAM

Rasgele Erişimli Bellek. Modem açıldığında kullanıma hazır olan ancak güç kapatıldığında içerdiği verilerin tümü silinen bir tür bellektir. Modem'in RAM'inde geçerli işlemsel ayarlar, akış kontrol önbelleği ve komut önbelleği saklanır.

ROM

Salt Okunur Bellek. Sabit bellek, kullanıcı tarafından programlanamaz.

saniyede bit sayısı (bps)

Saniye başına bit (ikili basamaklar) hızıdır. Saniyede iletilen bin bit, kilobit/saniye (Kbps) olarak ifade edilir.

saniyede karakter hızı (cps)

Genellikle bit hızı ve karakter uzunluğundan tahmini olarak hesaplanan bir veri aktarım hızı. Örneğin 2400 bps hızında, başlangıç/bitiş bitleriyle birlikte 8-bit karakterler (karakter başına toplam 10 bit), yaklaşık olarak saniyede 240 karakter hızında (cps) iletilecektir. Hata kontrol protokolleri gibi bazı protokoller, daha uzun iletim çerçeveleri ve veri sıkıştırma gibi cps'yi arttıran bazı gelişmiş teknikleri kullanırlar.

sayısal geri döngü

Modemin RS-232 arayüzünü ve uçbirim ya da bilgisayar ile modemi bağlayan kabloyu kontrol eden bir test. Modem, bilgisayardan ya da uçbirimden veri (sayısal sinyaller biçiminde) alır ve aldıklarını doğrulanmak üzere ekrana geri gönderir.

sayısal sinyaller

Ayrık, düzenli sinyaller. Bu kitapçıkta, 0 ve 1 ikili (binary) basamaklarını ifade etmek için kullanılmıştır.

seri iletim

Verilerin, tek kanalda ardışık olarak akması. Verinin birden fazla kanalda eşzamanlı olarak aktığı paralel iletimle karşılaştırın.

tam çift yönlü

Sinyaller bir hat üzerinde aynı anda her iki yöne doğru akabilir. Mikro-bilgisayar iletişimlerinde, hattaki yerel yankının bastırılması anlamına da gelebilir.

taşıyıcı

Bilgi taşımak için modem tarafından değiştirilen ya da ayarlanan (modülasyon) temel sinyal.

uçbirim modu

Modemle doğrudan iletişim kurulmasına olanak sağlayan yazılım. Komut modu olarak da bilinir.

uçbirim

Klavyesi ve ekranı, bir iletişim bağlantısı üzerinden veri göndermek ve almak için kullanılan bir aygıt. Dahili işleme yeteneklerinin çok az olması ya da hiç olmaması açısından mikro bilgisayar ya da mainframe bilgisayarlardan farklıdır.

USB

Evrensel Seri Yol.

uygulama

Belirli bir görevi ya da görevler grubunu gerçekleştirmek üzere tasarlanmış bir bilgisayar programı. Örnekler arasında kelime işleme ve hesap tablosu uygulamaları gösterilebilir.

uzak sayısal geri döngü

Telefon bağlantısını ve karşıdaki modemin ileticisini ve alıcısını kontrol eden bir test.

uzak yankı

Uzak sistem tarafından alınan verilerin, gönderen sisteme geri döndürüldüğü ve ekranda görüntülendiği bir kopyası. Uzak yankı, karşıdaki sistemin bir özelliğidir.

V.17 faks

14.400 bps, 12.000 bps, 9.600 bps ve 7.200 bps faks bağlantıları yapılmasını sağlayan bir ITU-T standardı.

V.21

Genel anahtarlamalı telefon şebekeleri üzerinde, asenkron modda 300 bps hızına kadar, tam çift yönlü olarak çalışan modemler için bir ITU-T standardı.

V.22 bis

2.400 bps'te modem iletişimi için bir ITU-T standardı. Bu standart, bağlantı uzlaşmasında 1.200 bps'e otomatik düşme özelliğine sahiptir ve Bell 212A/V.22 modemleriyle uyumludur.

V.22

1.200 bps'te modem iletişimi için ABD ve Kanada'da uygulanan Bell 212A standardıyla uyumlu bir ITU-T standardı.

V.27 ter

Modülasyonu 4.800 bps'te belirleyen ve 2.400 bps'e düşme özelliğine sahip, faks işlemleri için bir ITU-T standardı.

V.29

Modülasyonu 9.600 bps'te belirleyen ve 7.200 bps'e düşme özelliğine sahip, faks işlemleri için bir ITU-T standardı.

V.32 bis

V.32 bağlantı aralığını şu değerlere geliştiren bir ITU-T standardı: 4.800, 7.200, 9.600, 12.000 ve 14.400 bps. V.32 bis modemler, hat kalitesi bozulduğundan bir sonraki düşük hıza inerler, gerekiyorsa bu hız düşüşü devam eder. Hat koşulları düzeldiğinde (çevrimiçi geriye düşmek/ileriye atlamak bölümüne bakın) ise yeniden üst hızlara atlarlar.

V.32

9.600 bps ve 4.800 bps'te modem iletişimi için bir ITU-T standardı. Hat kalitesi düşük olduğundan V.32 modemleri hızını 4.800 bps'e düşürür.

V.34

28.800 bps gibi yüksek hızlarda veri iletimine olanak sağlayan bir ITU-T standardı.

V.34+

33.600 bps gibi yüksek hızlarda veri iletimine olanak sağlayan, V.34'ün geliştirilmiş hali.

V.42 bis

ITU-T V.42'nin, V.42 bağlantıları sırasından belirli bir veri sıkıştırma düzenini tanımlayan bir uzantısı.

V.42

LAPM hata kontrolü için iki aşamalı algılama ve uzlaşma işlemlerini tanımlayan modem iletişimi için bir ITU-T standardı.

V.44

Modem veri sıkıştırması için bir ITU-T standardı. 6:1 sıkıştırma oranı sağlar.

V.8

İlk el sıkışması işlemini kapsayan ITU-T standardı özelliği.

V.90

56 Kbps modem iletişimi için ITU-T standardı. Bu teknoloji, modem bağlantılarında genellikle bulunan anolog -dijital dönüşümü ortadan kaldırarak alma kanalındaki bit hızını arttırmak için dijital telefon şebekesini kullanmaktadır. V.90 bağlantıları, V.90 ya da x2 teknolojisine sahip bir modemin, V.90 ya da X2 teknolojisiyle uyumlu dijital bağlantıya sahip Internet Servis Sağlayıcıyı ya da firma ana makinesini aramasını gerektirmektedir.

V.92

Gelişmiş 56 Kbps modem iletişimi için ITU-T standardı. Bu teknoloji, V.90 standardını geliştirmek için üç yeni özellik içerir. İlk özellik, modemin karşıya gönderme hızını 48.000 bps değerine kadar çıkabilmesini sağlayan V.PCM-Upstream teknolojisidir. İkinci özellik ise, modemin, V.92 destekli servis sağlayıcının hat koşullarını aklında tutmasını sağlayarak daha kısa bağlantı süreleri sağlar. Üçüncü özellik, gelen bir telefon araması olduğunda hattı koparmadan Internet bağlantısının askıya alınıp, görüşme bitince bağlantıya geri dönülmesini sağlayan Modem on Hold teknolojisidir. V.92 teknolojisi, yalnızca V.92 modemle dijital V.92 sinyalini destekleyen ve sağlayabilen bir Internet Servis sağlayıcı arandığında kullanılabilir.

varsayılan

Bilgisayarın yazılımı ya da takılı aygıtlar tarafından başlangıçta ya da sıfırlama sonrasında kullanılan standart değerler. Kullanıcı ya da başka bir yazılım tarafından değiştirilene kadar bilgisayar ya da yazılım bu ayarları kullanacaktır.

veri iletişimleri

Bilgisayarlar arasında elektronik ortam üzerinden veri iletimi ya da paylaşımı.

veri modu

Veri dosyaları gönderirken ya da alırken modem tarafından kullanılan mod.

veri sıkıştırma tablosu

MNP5 veri sıkıştırması sırasında, her karaktere atanmış değerleri gösteren tablo. Tablodaki varsayılan değerler sürekli olarak değişir ve her arama sırasında yeniden oluşturulur: Tablo ne kadar uzun olursa, daha verimli sıkıştırma elde edilir.

verim

Başlangıç/bitiş bitleri ya da çerçeve başlıkları ve sonları gibi protokol bilgileri olmaksızın saniyede iletilen gerçek kullanıcı verisi miktarı. Karakter/saniye değeriyle kıyaslayabilirsiniz.

World Wide Web (WWW)

Grafik kullanıcı arayüzleri ve farklı adresler arasında hipermetin bağlantıları kullanımı sayesinde ağ üzerinde daha kolay gezinilmesini sağlayan, Internet'in bir parçası.

x2TM Teknolojisi

Modemlerde genellikle karşılaşılan dijital-analog dönüşümü ortadan kaldırarak alıcı kanalın bit hızını arttırmak için dijital telefon şebekesini kullanın, USRobotics'in hakları kendisine ait teknolojisinin ticari markası. x2 bağlantıları, x2 teknolojisine sahip bir modemin, x2 teknolojisiyle uyumlu dijital bağlantıya sahip Internet Servis Sağlayıcıyı ya da firma ana makinesini aramasını gerektirmektedir.

XON/XOFF

Akıllı aygıtlara, veri iletimini durdurmasını/devam ettirmesini bildirmede kullanılan standart ASCII kontrol karakterleri.

yarı çift yönlü

Sinyaller her iki yönde de akacak ancak aynı anda yalnızca bir yöne doğru gidebilecektir. Mikro-bilgisayar iletişimlerinde bu terim, modemin iletilen verinin bir kopyasını gönderen bilgisayara geri göndermesine neden olan, hat üzerinde yerel yankının açılması anlamında da kullanılabilir.

yerel yankı

Modemin klavye komutlarını ve iletilen verileri ekranda göstermesini sağlayan bir modem özelliği. Bu kılavuzun "Teknik Referans" bölümünde temel veri komutu En'e bakın.

 



USRobotics