Kablosuz Ayarları

Bu bölümde kablosuz güvenlik özelliklerini aktif hale getirebilirsiniz. USRobotics, yetkisiz istemcilerin ağınıza erişimini engellemek için kablosuz güvenliğin bir çeşidini etkinleştirmenizi şiddetle önerir.

Not: Ağa bağlamak istediğiniz tüm kablosuz cihazlar, kullandığınız parola tümce veya anahtar da dahil olmak üzere aynı kablosuz güvenlik ayarlarına sahip olmalıdır.

Yönelticindeki kablosuz fonksiyonlarını etkinleştirmek için Allow wireless connections (Kablosuz bağlantıları etkinleştir) seçeneğinin işaretli olduğundan emin olun.

Ağ İsmi (SSID)

Kablosuz istemciler yönelticinize bağlanmak için Network name (SSID) (Ağ adı) kullanırlar.

Yönelticinin varsayılan Network name (Ağ adı) USR5465'tir.

Not: Birden fazla Wireless MAXg yöneltici kullanıyor ve bunları bağımsız olarak kullanmak istiyorsanız her bir yönelticinin ayrı bir Ağ adı olmalıdır.

Alan taraması sırasında kablosuz cihazların yönelticinizi algılamasını istiyorsanız, Router'in geçerli konfigürasyonunu bilgisayarınızda backup.bin adlı bir dosyaya kaydetmek için seçeneğini işaretleyin.

Broadcast Network Name (Ağ adını yayınla) seçeneğini işaretlemezseniz kablosuz cihazlarınız, alan taraması sırasında kablosuz ağınızı algılamayacaktır. Cihazlar, bağlanmak için yönelticinizin Ağ Adını (SSID) manuel olarak girmek zorunda kalacaktır.

Erişim Noktası İzolasyonu

Yönelticiniz herhangi bir kablosuz istemcinin dosya ya da yazıcı paylaşabilmesini istemediğiniz genel bir yerde kullanılacaksa Access point isolation (Erişim noktası izolasyonu) onay kutusunu seçin. Bu ayar seçili olduğunda tüm kablosuz istemcilerin sadece İnternet'e erişimi olacaktır. Bu özelliği etkinleştirmek isteyeceğiniz yerlere örnek olarak kafe ya da otel gösterilebilir. Bu özellik varsayılan ayar olarak kapalıdır.

Köprü Modu

Bridge Mode (Köprü Modu) izole iki ağı kablosuz olarak bağlamak için kullanılır. Eğer bu özellik etkinse, kablosuz istemciler yönelticiye bağlanamaz. Köprüleme, her biri kendi yönelticisi ya da kablosuz erişim noktası olan ve Ethernet kablosuyla kullanışlı bir biçimde bağlanamayan iki ağ ya da iki kablolu istemciyi bağlamak istediğiniz zaman kullanılır. Bu durumun bir örneği, bahçelerinde kablolar olmadan ağ kaynaklarını paylaşmak isteyen iki ev olabilir.

Varsayılan olarak bu mod kapalıdır ve yöneltici, kablosuz bağlantıları kabul ettiği Access Point (Erişim Noktası) modundadır.

Kablosuz yönelticide Köprü modunu ve WDS Restrictions (WDS Kısıtlamaları) seçeneğini etkinleştirmeniz durumunda, bir başka kablosuz yöneltici ya da erişim noktasına köprü yaratılacak ve hiçbir kablosuz istemci kablosuz ağa erişim sağlayamayacaktır. Bu, genellikle iki farklı binadaki iki ağı birbirine bağlamak istediğinizde kullanılır. Her kablosuz yöneltici ya da erişim noktasında, WDS kısıtlama tablosuna girilen diğer aygıtın MAC adresinin bulunması gerekecektir.

Köprü modunda sadece aşağıdaki şifreleme yöntemlerini kullanabilirsiniz: WPA (PSK), WEP open (Wep açık), WEP shared (WEP paylaşılmış) ya da None (Hiçbiri). Şifreleme tipi olarak TKIP veya AES seçebilirsiniz ancak hem TKIP hem de AES seçemezsiniz.

Not: Köprü modunda, Wireless MAXg Router, Wi-Fi Multimedia (WMM) desteği sağlamaz.



Not: Yeni ayarlarınızı uygulamak için Save (Kaydet) düğmesini tıklatın ve tüm değişikliklerinizi yaptıktan sonra yönelticiyi yeniden başlatın.

WDS Kısıtlamaları

USRobotics yönelticileri ve Erişim Noktaları, bir kablosuz yöneltici ya da erişim noktası bir başka kablosuz yöneltici ya da erişim noktasına doğrudan bağlanırken aynı zamanda istemcilerin ağa da bağlanabilmesine izin veren ve WDS olarak bilinen özelliği kullanmaktadır.

Enable WDS restrictions (WDS kısıtlamalarını etkinleştir) seçeneğini seçmeniz durumunda bu yönelticiye bağlanacak olan kablosuz yönelticilerin veya erişim noktalarının MAC adreslerini girmeniz ve Add (Ekle) düğmesini tıklatmanız gerekecektir.

Geçerli bir WDS eşleştirmesini silmek için MAC adresinin yanında yer alan Delete (Sil) tuşunu tıklatın.

WDS sayesinde birden fazla ayrı ağı bağlamak için birden fazla erişim noktası ya da kablosuz yöneltici kullanabilirsiniz. Her bir ağa bir erişim noktası ya da kablosuz yöneltici bağlayıp, WDS özelliğini etkinleştirdiğinizde, en yakındaki kablosuz istemciler kablosuz ağa bağlanabilir ve ayrıca, daha da uzakta bulunan bir başka erişim noktası ya da kablosuz yönelticiye bir köprü oluşturulabilir. Kablosuz yöneltici ve köprü oluşturacağınız kablosuz ürün için aynı kanal, aynı Network Name (Ağ adı-SSID), aynı kablosuz güvenlik ayarlarının seçilmiş olması gerekir; ayrıca, WDS Kısıtlamaları tablosunda girilen diğer aygıtın MAC adresi ile de örtüşmelidir. WDS Kısıtlamaları seçeneğini etkinleştirdiğinizde, oluşturduğunuz kablosuz ağın her noktasına bağlanma kapasitesine sahip erişim noktaları ya da kablosuz yönelticilerin MAC adreslerini girebilirsiniz. Bu sayede, kablosuz ağa erişimi olanlar arasında sınırlama getirilecekler tam olarak belirlenebilir.

Bu kablosuz ağ türü hakkında dikkat edilmesi gereken noktalardan biri, köprü oluşturma veriminin düşebileceğidir. Bu nedenle, aynı zamanda kablosuz istemcilerin ağa bağlanmasına izin veren bağlantılı yöneltici ya da erişim noktaları, yüksek hacimli trafik söz konusu olduğunda kullanılmamalıdır. Bu tür bir ağa ihtiyaç duyabileceğiniz durumlara bazı örnekler, binanın belirli yerlerine erişim sağlayan, kablo kullanarak bağlanmaları mümkün olamayacak güvenlik kameraları ya da bir konferans alanına kısa süreli erişim sağlama gereksinimleri olabilir.

Kablosuz yönelticide Bridge mode (Köprü modu) ve WDS kısıtlamalarını etkinleştirmeniz durumunda, bir başka kablosuz yöneltici ya da erişim noktasına köprü oluşturulacak ve hiçbir kablosuz istemci kablosuz ağa erişim sağlayamayacaktır. Bu, genellikle iki farklı binadaki iki ağı birbirine bağlamak istediğinizde kullanılır. Her kablosuz yöneltici ya da erişim noktasında, WDS kısıtlama tablosuna girilen diğer aygıtın MAC adresinin bulunması gerekecektir.

Yönelticinin WDS bağlantıları WPA2 (PSK) veya RADIUS güvenlik yöntemlerinden hiçbirini ve TKIP ve AES şifrelemesini desteklememektedir.

Tüm WDS cihazlarının yönelticiye TKIP şifrelemeli WPA (PSK) ile bağlanmaları önerilir.

Yönelticinizdeki kablosuz güvenliği için girdiğiniz Şifre cümle (ayrıca Ağ anahtarı, anahtar veya Kişisel paylaşımlı anahtar olarak da bilinir), WDS bağlantıları için Kişisel Paylaşımlı Anahtar (PSK) olarak da kullanılabilir. Ancak, yönelticiye bağlanan tüm kablosuz istemcilerin yöneltici için yapılandırdığınız aynı güvenlik yöntemini ve şifreleme türünü kullanmaya devam etmesi gerekir.

Wi-Fi Çoklu ortam (WMM)

Bu özellik varsayılan ayar olarak kapalıdır. Bu özelliği etkinleştirmek için Enable WMM (WMM'yi Etkinleştir) (Wi-Fi Multimedya) onay kutusunu işaretleyin. Bu özelliği kullanabilmek için bağlanmak istediğiniz diğer aygıtlarda da WMM'nin desteklemesi ve etkinleştirilmesi gerekmektedir.

Bu özellik, Voice-over-IP (VoIP) ve video gibi çoklu ortam uygulamaları için kullanılan Servis Kalitesi (Quality of Service- QoS) fonksiyonunu etkinleştirir. Bu sayede, çoklu ortam uygulamasının ağ paketleri, normal veri ağı paketleri üzerinde önceliğe sahip olarak, çoklu ortam uygulamalarının sorunsuz ve daha az hatayla çalışmasını sağlar.

WMM'yi etkinleştirirseniz, Enable no-acknowledgement (Onay istememeyi etkinleştir) seçeneğini seçebilirsiniz. Onay istememe, MAC seviyesindeki onay politikası ile ilgilidir. Onay istememenin etkinleştirilmesi, daha yüksek verimin yanı sıra gürültülü Radyo Frekansı (Radio Frequency - RF) ortamında daha yüksek hata oranlarıyla sonuçlanabilir.

WMM etkinleştirilmiş ise, Enable APSD (APDS'yi Etkinleştir) seçeneğini de seçebilirsiniz (Automatic Power Save Delivery - Otomatik Güç Tasarrufu Gönderimi). APSD, belirli koşullarda pil ömrünün uzatılması amacıyla pille çalışan cihazların radyo kullanımını yönetir. APSD, bir uygulamanın kısa paket değişim aralığı ihtiyacından önce daha uzun bir işaret aralığı sağlar. Internet Üzerinden Ses İletimi Protokolü (Voice Over Internet Protocol - VoIP) kısa paket değişim aralığı gerektiren uygulamalara örnek olarak verilebilir. APSD, ancak istemcinin de APSD'yi desteklemesi durumunda radyo kullanımını ve pil ömrünü etkileyebilir.

Not: Acceleration (İvme), MAXg (125 Mbps) olarak ayarlanmışsa WMM kullanılamaz. Acceleration'ı (İvme) 54G+ (XPress) ya da None (Yok) olarak değiştirmeniz gerekir.

Transmission (Aktarım)

Bu bölümdeki alanlar daha gelişmiş kablosuz özellikler ile ilgilidir ve çoğu kişinin bunları değiştirmesine gerek yoktur. Bu ayarlardan birini değiştirmek istiyorsanız, herhangi bir değişiklik yapmadan önce daha sonra herhangi bir sorun yaşamanız ve bu ayarlara geri dönmeniz gerekmesi durumunda kullanabilmeniz için varsayılan değerleri bir yere yazın.

Not: Yeni ayarlarınızı uygulamak için Save (Kaydet) düğmesini tıklatın ve tüm değişikliklerinizi yaptıktan sonra yönelticiyi yeniden başlatın.