USRobotics
       

Obsah:

Shrnutí

Instalace aplikace EasyConfigurator

Pokročilé funkce aplikace EasyConfigurator

Webové uživatelské rozhraní

Popisy funkcí gateway

Odinstalování pomocí aplikace EasyConfigurator

Dodatek

Řešení problémů >

Glosář

Informace o předpisech

Záruka

Uživatelská příručka pro USRobotics SureConnect ADSL Wireless Gateway

Operační systémy Windows 95, 98, NT 4.0, Me, 2000, XP
Operační systémy Macintosh a Linux

Řešení problémů

Kontrolní seznam pro řešení problémů

Při diagnostikování problému vám pomůže následující kontrolní seznam pro řešení problémů.

  • Ujistěte se, že používáte napájecí adaptér střídavého proudu, který byl dodán s vaší gateway, a že je zapojen do gateway a aktivní stěnové zásuvky. Ujistěte se, že tlačítko Power je zapnuto. Kontrolka PWR by měla svítit.
  • Ujistěte se, že jste zapojili telefonní kabel do telefonní zásuvky a do gateway. Kontrolka ADSL by měla svítit.
  • Ujistěte se, že jste do portů Ethernet 1, 2, 3 nebo 4 na gateway a do síťové karty počítače (NIC) zapojili kabel či kabely Ethernet. Příslušná kontrolka či kontrolky Ethernet na přední straně gateway by měly svítit.
  • Při bezdrátovém spojení s gateway ověřte, zda je bezdrátový klient správně nainstalován, a pokud ano, zda je správně nastaven (výchozí nastavení bez šifrování WEP, režim Infrastruktura). Dále ověřte, zda je klient synchronizován s gateway. Další informace naleznete v dokumentaci svého klienta.
  • Otevřete aplikaci EasyConfigurator na stránce Status (Stav) a zkontrolujte, zda je gateway funkční. Chcete-li ověřit bezdrátové připojení u gateway, přejděte na stránku Wireless (Bezdrátové) a zkontrolujte, zda je stav správný.

Stavové kontrolky

USRobotics SureConnect ADSL Wireless Gateway má na přední straně osm kontrolek: PWR, Ethernet 1, 2, 3, 4, ADSL, WAN IP a WLAN. Provozní stav gateway udávají stavy kontrolek uvedené níže v tabulce.

PWR Zelená - svítí Z napájecího adaptéru střídavého proudu přichází energie.
Nesvítí Není rozpoznán zdroj napájení.
WAN IP Zelená - svítí Gateway získala veřejnou adresu IP od poskytovatele internetového připojení (ISP), v režimu PPP.
Blikající zelená IP je připojeno a propouští data.
Červená Získání adresy IP od ISP se nezdařilo.
Nesvítí ADSL není synchronizováno nebo je v režimu přemostění.
WLAN Zelená - svítí Bezdrátový klient je připojen ke gateway.
Blikající zelená Probíhají datové bezdrátové přenosy.
Nesvítí Ke gateway není připojen žádný bezdrátový klient.
Ethernet 1,2,3,4 Zelená - svítí Bylo navázáno a rozpoznáno fyzické spojení mezi gateway a počítačem prostřednictvím kabelu Ethernet.
Blikající zelená Probíhají datové přenosy.
Nesvítí Nebylo navázáno fyzické spojení mezi gateway a počítačem prostřednictvím kabelu Ethernet.
ADSL Zelená - svítí Bylo navázáno spojení DSL.
Blikající zelená Spojení DSL se navazuje.
Nesvítí Spojení DSL se nezdařilo.

 

Zadní strana gateway

Položka Popis
ADSL Servisní konektor DSL RJ-11 na zadní straně gateway
1 Port Ethernet 1 na zadní straně gateway
2 Port Ethernet 2 na zadní straně gateway
3 Port Ethernet 3 na zadní straně gateway
4 Port Ethernet 4 na zadní straně gateway
Tlačítko Reset Slouží k resetování gateway
16VAC Vstupní konektor kompatibilní s kabelem napájecího adaptéru střídavého proudu (AC)
Power Tlačítko, které vypíná a zapíná gateway

POZNÁMKA: Chcete-li gateway restartovat, stiskněte tlačítko Reset pomocí špendlíku nebo kancelářské sponky. Tak se gateway restartuje. Pokud podržíte toto tlačítko stisknuté déle než 5 sekund, nastavení gateway se resetuje na výchozí hodnoty nastavení od výrobce.

Další tipy k řešení problémů

Můj ISP není uveden v políčku ISP v aplikaci EasyConfigurator.

Možné řešení: Pokud není váš ISP nebo země zobrazena, zvolte možnost Not Listed [Neuvedeno]. Potom bude nutné nastavit údaje v oblasti „Line configuration“ na obrazovce. Váš ISP vám poskytne správné hodnoty a nastavení. Poté klepněte na tlačítko Apply [Použít]. Tento proces může chvíli trvat.

 

Po zapnutí gateway se nerozsvítí kontrolky.

Možné řešení: Prověřte kontrolní seznam pro řešení problémů uvedený na začátku této části.

Kontrolka ADSL bliká nebo nesvítí.

Možné řešení: Prověřte kontrolní seznam pro řešení problémů uvedený na začátku této části.

Nemohu přistupovat do sítě Internet.

Možné řešení:

  • Prověřte kontrolní seznam pro řešení problémů uvedený na začátku této části.
  • Ujistěte se, že je váš účet ISP aktivní.
  • Prostřednictvím aplikace EasyConfigurator zkontrolujte nastavení VCI/VPI, uživatelské jméno, heslo a typ ověření. Pro kontrolu těchto proměnných spusťte aplikaci EasyConfigurator a zvolte kartu Status (Stav). Kromě toho mohou být u uživatelského jména a hesla rozlišována velká a malá písmena. Nezapomeňte zkontrolovat, že je vypnut režim CAPS LOCK.
  • Další pomoc vám poskytne váš ISP.

Nevím, zda je moje přiřazená adresa IP pevná nebo dynamická.

Možné řešení: Používáte-li službu DSL, pravděpodobně máte dynamickou adresu IP. Ověřte si tuto informaci u svého ISP. Někteří ISP přiřazují statické adresy IP.

Už nemohu přistupovat k Internetu.

Možné řešení: Musíte ověřit nastavení připojení prohlížeče sítě WWW a zda je zakázána funkce HTTP Proxy prohlížeče sítě WWW. Tento krok je třeba provést proto, aby prohlížeč sítě WWW mohl načítat stránky s nastavením. Spusťte prohlížeč sítě WWW.

Uživatelé aplikace Internet Explorer: Klepněte na nabídku Nástroje, Možnosti sítě Internet a potom přejděte na kartu Připojení. Zvolte možnost Nikdy nevytáčet připojení, klepněte na tlačítko Použít a pak klepněte na tlačítko OK. Znovu klepněte na položku Nástroje, pak na položku Možnosti Internetu. Klepněte na kartu Připojení a klepněte na tlačítko Nastavení místní sítě. Zrušte zaškrtnutí všech zaškrtávacích políček a klepněte na tlačítko OK. Klepněte na tlačítko OK a zavřete Možnosti Internetu.

Uživatelé aplikace Netscape Navigátor: Klepněte na nabídku Upravit, Předvolby a potom poklepejte na položku Upřesnit v okně Kategorie. Klepněte na položku Servery proxy, zvolte Přímé připojení k Internetu a pak klepněte na tlačítko OK. Znovu klepněte na položku Upravit, pak na položku Předvolby. v okně Kategorie poklepejte na položku Upřesnit a potom klepněte na položku Servery proxy. Zaškrtněte možnost Přímé připojení k Internetu a klepněte na tlačítko OK.

Nemohu připojit speciální aplikace.

Možné řešení: Je-li USRobotics SureConnect ADSL Wireless Gateway správně zapojena a může přistupovat k Internetu, ale dochází k obtížím s připojováním speciálních aplikací (např. ICQ, Battle.net apod.), musíte přiřadit konkrétní porty, aby bylo možno obejít funkci firewall. Další informace naleznete v části Dodatek této uživatelské příručky.

Při pokusu o kontrolu nastavení síťové konfigurace v operačním systému Windows Me nebo XP nelze najít ikonu Síť.

Možné řešení: Při výchozím nastavení se v Ovládacích panelech operačních systémů Windows Me a XP nezobrazují všechny ikony. Klepněte na tlačítko Start systému Windows, dále na příkaz Nastavení a potom Ovládací panely. v Ovládacích panelech klepněte na Zobrazit všechny možnosti Ovládacích panelů na levé straně obrazovky. Nyní by měly být viditelné všechny ikony Ovládacích panelů.

Nevím jak nakonfigurovat protokol TCP/IP, aby spolupracoval s gateway.

Možné řešení: Tento problém můžete vyřešit otevřením nabídky Nápověda v operačním systému. Podívejte se nápovědu pro protokol TCP/IP.

Při prohlížení Internetu se objevilo hlášení „Stránka nenalezena“ nebo podobná chyba.

Možné řešení: Zkontrolujte, zda váš počítač získal adresu IP od gateway. Pokud ne, pokuste se adresu IP uvolnit či obnovit. Další informace naleznete v části Webové uživatelské rozhraní této Uživatelské příručky.

Možné řešení: Ověřte si, zda gateway obdržela adresu IP od poskytovatele internetového připojení (ISP). Další informace najdete níže v části Postup při používání příkazu Ping.

Jak obnovím výchozí nastavení od výrobce?

Chcete-li obnovit výchozí nastavení, stiskněte tlačítko Reset pomocí špendlíku nebo kancelářské sponky. Tak se gateway restartuje. Pokud podržíte toto tlačítko stisknuté déle než 5 sekund, nastavení gateway se resetuje na výchozí hodnoty nastavení od výrobce.

Jak obnovím flash image gateway po zhroucení?

Pokud dojde během aktualizace k výpadku energie, flash image se může zhroutit. USRobotics SureConnect ADSL Wireless Gateway disponuje mechanismem Flash Crash Recovery k obnovení zhrouceného flash image. Potřebný aktuální soubor s flash image obdržíte od svého poskytovatele služeb.

Kroky k obnovení:

  1. Stiskněte a podržte tlačítko Reset na zadní straně přístroje déle než 40 sekund. Po 40 sekundách by se měla gateway restartovat a nahrát obnovovací image.
  2. Počítači musíte přiřadit statickou adresu IP, a to ve stejné podsíti, ve které je správcovská adresa IP gateway. (Například výchozí správcovská adresa IP gateway je 192.168.1.1, adresa IP počítače může být 192.168.1.5, maska podsítě 255.255.255.0 a adresa IP gateway 192.168.1.1)
  3. Spusťte prohlížeč sítě WWW a do políčka pro adresu zadejte 192.168.1.1. Postupujte podle pokynů na obrazovce (viz níže uvedené vyobrazení):
  4. Zavřete prohlížeč sítě WWW, vraťte nastavení adresy IP počítače na dynamickou adresu IP (stejné nastavení jako před provedením 2. kroku) a znovu nastavte gateway.

Co když neobdržím úspěšnou odezvu na příkaz Ping gateway?

Možné řešení: Žádná zpětná zpráva znamená, že počítač nemůže komunikovat s gateway prostřednictvím přiřazení adresy IP.

  • Zkontrolujte adresu IP počítače (síťová karta). Ujistěte se, že je ve stejné podsíti jako adresa gateway gateway. (Například pokud je adresa gateway 192.168.1.1, adresa IP počítače musí být 192.168.1.x, kde x je větší než 1.) Pokud tomu tak není, uvolněte a obnovte adresu IP počítače.

Moje bezdrátové připojení nemůže přistupovat k internetu.

Možné řešení: Zkontrolujte, zda je je klient správně nainstalován, nastaven a viditelný pro gateway.

Možné řešení: V aplikaci EasyConfigurator přejděte na stránku Wireless a ověřte, zda jsou bezdrátové funkce povoleny a správně fungují.

Možné řešení: Prověřte kontrolní seznam pro řešení problémů na začátku této části a ověřte, zda funguje připojení ADSL.

Nemohu se připojit k webovému uživatelskému rozhraní gateway.

Uživatelé systémů Windows 95, 98 nebo Me: V nabídce Start klepněte na příkaz Spustit. Zadejte příkaz winipcfg a klepněte na tlačítko OK. Zkontrolujte správnost adresy IP, masky podsítě, výchozí gateway a serveru DNS. Pokud informace nejsou správné, klepněte na položku Release All (Uvolnit vše) a potom na položku Renew All (Obnovit vše).

Uživatelé systému Windows NT, 2000 nebo XP:

Klepněte na tlačítko Start v systému Windows a pak na příkaz Spustit. Zadejte příkaz cmd a klepněte na tlačítko OK. Do příkazovém řádku systému MS-DOS zadejte příkaz ipconfig /all. Zkontrolujte správnost adresy IP, masky podsítě, výchozí gateway a serveru DNS. Pokud informace nejsou správné, zadejte příkaz ipconfig /release a stiskněte klávesu ENTER. Potom zadejte příkaz ipconfig /renew a stiskněte klávesu ENTER. Pokud se stále nemůžete ke gateway připojit, vyhledejte další informace v níže uvedeném postupu při používání příkazu Ping.

Možné řešení: Musíte ověřit nastavení připojení prohlížeče sítě WWW a zda je zakázána funkce HTTP Proxy prohlížeče sítě WWW. Tento krok je třeba provést proto, aby prohlížeč sítě WWW mohl načítat stránky s konfigurací v gateway. Spusťte prohlížeč sítě WWW.

Uživatelé aplikace Internet Explorer: Klepněte na nabídku Nástroje, Možnosti sítě Internet a potom přejděte na kartu Připojení. Zvolte možnost Nikdy nevytáčet připojení, klepněte na tlačítko Použít a pak klepněte na tlačítko OK. Znovu klepněte na položku Nástroje, pak na položku Možnosti Internetu. Klepněte na kartu Připojení a klepněte na tlačítko Nastavení místní sítě. Zrušte zaškrtnutí všech zaškrtávacích políček a klepněte na tlačítko OK. Klepněte na tlačítko OK.

Uživatelé aplikace Netscape Navigátor: Klepněte na nabídku Upravit, Předvolby a potom poklepejte na položku Upřesnit v okně Kategorie. Klepněte na položku Servery proxy, zvolte Přímé připojení k Internetu a pak klepněte na tlačítko OK. Znovu klepněte na položku Upravit, pak na položku Předvolby. v okně Kategorie poklepejte na položku Upřesnit a potom klepněte na položku Servery proxy. Zaškrtněte možnost Přímé připojení k Internetu a klepněte na tlačítko OK.

Odstraňování chyb při používání příkazu Ping
  1.  v systému Windows klepněte na tlačítko Start a potom na příkaz Spustit. v dialogovém okně Run (Spustit) musí uživatelé systému Windows 95, 98 a Me zadat příkaz „command“ a klepnout na tlačítko OK. Uživatelé Windows NT, 2000 a XP musí zadat „cmd“ a klepnout na tlačítko OK. Objeví se obrazovka s příkazovou řádkou.
  2. Zadejte Ping 127.0.0.1. To je vaše adresa místního hostitele. Adresa zajišťuje správnou instalaci a fungování protokolu TCP/IP. Pokud tento příkaz Ping nelze dokončit, odpojte gateway a pak zopakujte instalaci.
  3. Zadejte příkaz Ping s vaší adresou IP. To zajistí, aby váš počítač správně reagoval na požadavky. Pokud tento příkaz Ping nelze dokončit, ujistěte se, že jsou všechny kabely řádně připojeny a že jsou instalovány všechny správné ovladače.
  4. Zadejte příkaz Ping s adresou své gateway a ověřte, zda probíhá komunikace s gateway. (Výchozí adresa gateway je 192.168.1.1.) To zajistí možnost připojení k jiným strojům a ke gateway. Pokud je možné vytvořit komunikační spojení s gateway, můžete přistoupit ke stránkám Administration (Správa) a konfigurovat nastavení. Nemůžete-li dokončit tento příkaz Ping, ujistěte se, že do gateway je zapojena síťová šňůra. Ujistěte se také, zda je gateway řádně připojena k počítači.
  5. Zadejte příkaz Ping následovaný vnější internetovou adresou gateway. Toto je adresa, kterou vám poskytne buď váš ISP nebo vnější síť LAN. Tento postup zajistí správnou funkci gateway a umožní průchod dat.
  6. Zadejte příkaz Ping se známou adresou svého serveru DNS. Tím povolíte překlad platných názvů hostitelů v Internetu na adresy IP a zajistíte možnost přístupu k Internetu.

Co když neobdržím úspěšnou odezvu na příkaz Ping?

  • Žádná zpětná zpráva znamená, že počítač nemůže komunikovat s gateway prostřednictvím přiřazení adresy IP. Zkontrolujte adresu gateway v Konfiguračním nástroji. Adresa IP vašeho počítače musí být ve stejné podsíti jako výchozí adresa IP gateway, která je 192.168.1.1.
  • Můžete uvolnit či obnovit adresu IP počítače.
  • Po provedení úprav pokračujte v postupu příkazu Ping.

Technická podpora

Možná budete potřebovat požádat o pomoc svého poskytovatele internetového připojení (ISP). v řadě případů vám váš ISP poskytne pro tento produkt podporu.

  • Aktuální informace o podpoře produktu a kontaktech najdete na webovém serveru USRobotics: http://www.usr.com/broadbandsupport  Řada nejčastějších potíží, se kterými se uživatelé setkávají, je popsána na webovém serveru FAQ (Časté otázky) a Troubleshooting (Řešení problémů) věnovaným konkrétnímu produktu.
  • Pokud se nemůžete připojit k Internetu, požádejte svého ISP o pomoc.
  • Pokud vám váš ISP nemůže pomoci a stále se nemůžete připojit k Internetu, zavolejte oddělení technické podpory USRobotics. Odpovědi na technické dotazy týkající se produktů společnosti USRobotics můžete získat od pracovníků technické podpory.
Stát Hlasová služba Online Provozní doba
Spojené státy americké +1-(888) 216-2850 http://www.usr.com/emailsupport 9:00 - 17:00, pondělí - pátek, centrální standardní čas
Kanada +1-(888) 216-2850 http://www.usr.com/emailsupport 9:00 - 17:00, pondělí - pátek, centrální standardní čas

 


Stát Telefon Online Pracovní doba
Belgie
(vlámská část)


(frankofonní část)
+32 (0) 7 023 3545 (vlámská část)

+32 (0) 7 023 3546 (frankofonní část)

http://www.usr.com/emailsupport/ea 9:00 - 17:00
pondělí - pátek
Dánsko +45 70 10 4030 http://www.usr.com/emailsupport/uk 9:00 - 17:00
pondělí - pátek
Finsko +358 981710015 http://www.usr.com/emailsupport/ea 9:00 - 17:00
pondělí - pátek
Francie +33 082 507 0693 http://www.usr.com/emailsupport/fr 9:00 - 17:00
pondělí - pátek
Irsko +44 870 844 4546 http://www.usr.com/emailsupport/uk 9:00 - 17:00
pondělí - pátek
Itálie +848 80 9903 http://www.usr.com/emailsupport/it 9:00 - 17:00
pondělí - pátek
Lucembursko +352 342 080 8318 http://www.usr.com/emailsupport/ea 9:00 - 17:00
pondělí - pátek

Maďarsko

0180 567 1548
http://www.usr.com/emailsupport/ea 9:00 - 17:00
pondělí - pátek
Německo 0180 567 1548 http://www.usr.com/emailsupport/de 9:00 - 17:00
pondělí - pátek
Nizozemí 0900 202 5857 http://www.usr.com/emailsupport/ea 9:00 - 17:00
pondělí - pátek
Norsko +47 23 50 0097 http://www.usr.com/emailsupport/ea 9:00 - 17:00
pondělí - pátek
Polsko
---
http://www.usr.com/emailsupport/pl 8:00 - 18:00
pondělí - pátek
Portugalsko +351 (0) 21 415 4034 http://www.usr.com/emailsupport/pt 9:00 - 17:00
pondělí - pátek
Rakousko 07110 900116

http://www.usr.com/emailsupport/de

9:00 - 17:00
pondělí - pátek

Rusko 8-800-200-
200-1
http://www.usr.com/emailsupport/ru 10:00 - 18:00
pondělí - pátek
Španělsko 902 11 7964 http://www.usr.com/emailsupport/es 9:00 - 17:00
pondělí - pátek
Střední východ / Afrika +44 870 844 4546 http://www.usr.com/emailsupport/me 9:00 - 17:00
pondělí - pátek
Švédsko +46 (0) 77 128 1020 http://www.usr.com/emailsupport/ea 9:00 - 17:00
pondělí - pátek
Švýcarsko 0848 840 200 http://www.usr.com/emailsupport/de 9:00 - 17:00
pondělí - pátek
Velká Británie 0870 8444 546 http://www.usr.com/emailsupport/uk 9:00 - 17:00
pondělí - pátek