Inhoudsopgave:

Over de Wireless
USB Print Server

Installatie van de Wireless USB Print Server

Printerinstallatie op client-pc (Overige installaties)

Andere besturingssystemen dan Windows

Navigeren door de webinterface

Bi-Admin Management Utility

Afdrukmethoden >

IPP (Internet Printing Protocol)

Problemen oplossen

Productspecificaties voor de Wireless USB Print Server

Beperkte garantie van USRobotics Corporation

Reglementaire informatie

Gebruikershandleiding Wireless USB Print Server

Afdrukmethoden

De Wireless USB Print Server ondersteunt een aantal afdrukmethoden:

  • Peer-to-peer Printing betekent dat de afdruktaken op uw PC worden opgeslagen (wachtrij) en rechtstreeks naar de Wireless USB Print Server worden verzonden als deze beschikbaar is.
  • Windows SMB Printing is een Microsoft standaard voor het gebruik van een "netwerkprinter". Er hoeft op uw Windows PC verder geen software te worden geïnstalleerd en afdrukken vanuit MS-DOS programma's is ondersteund. Omdat de Wireless USB Print Server geen bestanden kan opslaan, kunnen omvangrijke afdruktaken echter problemen veroorzaken.
  • Server-based Print Queue betekent dat alle afdruktaken worden opgeslagen (wachtrij) op de netwerkserver (bijv. Windows NT/2000) en dan naar de Wireless USB Print Server worden verzonden. Hierdoor kan de netwerkbeheerder de wachtrij aanpassen. Een belangrijke taak kan bijvoorbeeld naar de voorste plaats in de wachtrij worden verzet.
  • AppleTalk wordt ook ondersteund, en normaliter is er geen configuratie van de Wireless USB Print Server vereist. Raadpleeg het hoofdstuk Andere besturingssystemen dan Windows in deze richtlijnen voor informatie over installatie op een Macintosh.

Welke afdrukmethode moet ik gebruiken?

  • Als u Windows 95, 98, NT, Me, 2000, of XP gebruikt, is Peer-to-peer Printing de gemakkelijkste methode.
  • Als u Windows gebruikt en vanuit MS-DOS programma's moet afdrukken, of als u geen aanvullende software wilt installeren, dan gebruikt u SMB. SMB is echter niet geschikt voor grote, complexe documenten, dus als u nodig hebt naast MS-DOS afdrukken, dan dient u ZOWEL Peer-to-peer Printing als SMB printing te installeren. MS-DOS programma's kunnen de SMB printer gebruiken, terwijl de Windows programma's Peer-to-peer Printing moeten gebruiken.
  • Als uw LAN netwerkservers heeft (bijv. Windows NT, Windows 2000 Server), gebruikt u de door de netwerkbeheerder geadviseerde methode. De Wireless USB Print Server kan indien gewenst afdrukken via een wachtrij op een netwerkserver.
  • Unix gebruikers - Raadpleeg het hoofdstuk Andere besturingssystemen dan Windows in deze richtlijnen voor informatie over Unix.
  • Macintosh gebruikers - Raadpleeg het hoofdstuk Andere besturingssystemen dan Windows in deze richtlijnen voor informatie over Macintosh.

Controleren van uw netwerkprotocollen (Windows 9x)

Het TCP/IP of het NetBEUI protocol moet op uw PC zijn geïnstalleerd. (Bij alle uitvoeringen van Windows na Windows 95 is standaard TCP/IP geïnstalleerd.)

Als u Peer-to-peer Printing gebruikt, controleert het installatieprogramma dit voor u. Als u andere methodes gebruikt, moet u handmatig deze instellingen controleren. Ga als volgt te werk:

  1. Klik op Windows Instellingen, Configuratiescherm, en dan op Netwerk. U moet nu een scherm zien dat hierop lijkt:



    De bovenste regel in de lijst (NetBEUI -> PCI Fast Ethernet Adapter) geeft aan dat het NetBEUI protocol op deze PC is geïnstalleerd. Uw PC geeft de naam van uw netwerkkaart aan in plaats van "PCI Fast Ethernet Adapter".


    De gemarkeerde lijn (TCP/IP -> PCI Fast Ethernet Adapter) geeft aan dat TCP/IP is geïnstalleerd. Uw PC geeft de naam van uw netwerkkaart aan in plaats van "PCI Fast Ethernet Adapter".

  2. Als geen van beide regels aanwezig is, moet u het NetBEUI protocol installeren. Klik op Toevoegen, Protocol, en dan Microsoft. Klik op NetBEUI en dan op OK. Misschien wordt u nu gevraagd om uw Windows cd-rom te plaatsen. Voor dit protocol is geen configuratie nodig.

    Indien nodig kunt u ook TCP/IP installeren. TCP/IP kan echter, afhankelijk van uw LAN omgeving, aanvullende configuratie vereisen.

  3. Als een van beide protocollen reeds geïnstalleerd is, gaat u verder met de installatie.

Windows Peer-to-peer Printing

Bij deze afdrukmethode worden de afdruktaken op uw PC opgeslagen (wachtrij) en dan naar de Wireless USB Print Server verzonden als deze beschikbaar is.

Voor Windows 2000 en XP is geen aanvullende software nodig.

Voor andere uitvoeringen van Windows moet de meegeleverde PTP (peer-to-peer) Printer Port software op elke PC worden geïnstalleerd.

Windows 2000/XP Setup

De aanbevolen afdrukmethode is het gebruik van LPR, als volgt:

  1. Open uw map Printers, rechtsklik op de gewenste printer, en selecteer Eigenschappen.
  2. Selecteer het tabblad Poorten en klik op Toevoegen Poort.
  3. Selecteer Norm TCP/IP Poort en klik dan op Nieuwe Poort.



  4. Op het scherm Add Standard TCP/IP Printer Port hierboven typt u het IP Address (IP-adres) van de Printserver in het veld Printer Name of IP Address (IP-adres) en klik dan op Volgende.



  5. Selecteer Aangepast op dit scherm en klik op Instellingen.




  6. Selecteer op het scherm Poortinstellingen LPR in het gedeelte Protocol. Typ een Wachtrijnaam (L1 voor de USB -poort). Controleer of de instelling LPR Byte Counting Enabled is ingeschakeld. Klik op OK om uw veranderingen te bevestigen en dit scherm af te sluiten.



  7. Volg de prompts om de wizard te voltooien.

Windows 9x/ME Setup

Voordat u de volgend e procedure uitvoert, moet de Wireless USB Print Server op uw LAN zijn geïnstalleerd en geconfigureerd zoals beschreven in het gedeelte Installatie van de Wireless USB Print Server in deze richtlijnen. De Wireless USB Print Server en de erop aangesloten printer moeten allebei AAN staan.

  1. Plaats de installatie-cd van USRobotics in uw cd-rom-station.

    Opmerking: als de cd niet automatisch wordt gestart, klikt u in Windows op Start, Uitvoeren, en typt u D:\autorun (typ in plaats van D een andere letter als dat de aanduiding van uw cd-rom-station is). Klik vervolgens op OK.

  2. Klik op Additional Installs (Andere installaties) en selecteer dan de User (gebruiker).
  3. Volg de prompts voor het voltooien van de installatie van het Peer-to-peer Printerpoortstuurprogramma.
  4. De Stuurprogramma Setup begint dan.

Voortaan kunt u op Start klikken, dan op Programma's, PrintServer Stuurprogramma, en dan op Printerpoort Setup als u het programma weer wilt uitvoeren.

PTP Printerpoort Setup

  1. Het programma zoekt op het netwerk naar Printer Servers en er verschijnt een scherm dat lijkt op het scherm hieronder. Indien gewenst, klikt u op Refresh (Vernieuwen) op de lijst bij te werken. Indien mogelijk wordt dan de naam van de aangesloten printer weergegeven. Als "No printer" wordt weergegeven, controleert u of de printer goed is aangesloten en is ingeschakeld.


    Als uw Wireless USB Print Server niet is vermeld, voert u de volgende stappen uit:

    • Klik op de knop "Refresh" (Vernieuwen).
    • Controleer of zowel de Wireless USB Print Server en de printer goed zijn aangesloten, en zijn ingeschakeld.
    • Controleer of de Wireless USB Print Server geconfigureerd is. (Gebruik de Setup Wizard op de cd-rom.)
    • Als u TCP/IP gebruikt, probeert u het NetBEUI protocol te installeren. (Zie het hoofdstuk hiervoor Controleren van uw netwerkprotocollen voor meer informatie.) Probeer het dan nog een keer.

  1. Selecteer de gewenste poort op een Wireless USB Print Server en klik dan op Volgende. Er verschijnt een bericht dat de poort is aangemaakt.

    Als u de volgende foutmelding ziet, installeert u Internet Explorer 4 of later, of u raadpleegt het hoofdstuk Problemen oplossen in deze richtlijnen.



  2. De printerpoort wordt aangemaakt en dan verschijnt er een scherm dat lijkt op het scherm hieronder.



  3. Selecteer de juiste Windows printer in de lijst Bestaande printers en klik op Verbinding maken.

    Als het juiste type printer niet vermeld wordt, klikt u op Nieuwe printer toevoegen om de wizard van Windows voor het toevoegen van een printer uit te voeren. Voer de volgende stappen van de wizard uit en installeer de vereiste printer:
  • Selecteer de juiste printerfabrikant en het printermodel of klik op Schijf als u de installatie-cd van de printerfabrikant hebt.
  • Het verdient aanbeveling om de printernaam te veranderen om aan te geven op welk apparaat hij is aangesloten. (bijv. HP2100 op SCA43600_P1)
  • Als u een prompt ziet voor het delen van de printer, schakel Delen dan niet in.
  • Als de printerinstallatie voltooid is, wordt hij vermeld op het scherm Configureren printerpoort. Selecteer de printer en klik op Connect (Verbinding maken).
  1. De installatie is compleet en u kunt nu via deze printer afdrukken.

Voor het installeren van meer printers herhaalt u stap 1-4.

Als u dit programma in de toekomst wilt uitvoeren, klikt u op Start en dan op Programma's (dit kan enigszins afwijken, afhankelijk van uw versie van Windows). Klik op Print Server Utility en dan op Print Driver Setup (Setup Printerstuurprogramma).

N.B.: Als u de Epson Spooler Manager gebruikt, moet dit programma als volgt worden uitgeschakeld:

  1. Voer de Epson Spooler Manager uit.
  2. Selecteer Queue Setup (Instelling wachtrij) in het menu.
  3. Klik op Use Print Manager for this port (Print Manager gebruiken voor deze poort).
  4. Klik op OK om af te sluiten.

PTP Printer Port Management (PTP Printerpoort)

Afdruktaken kunnen worden beheerd net als op elke Windows printer. Open de map Printers door op Start te klikken, dan op Instellingen, en dan Printers (dit kan enigszins afwijken afhankelijk van uw versie van Windows). Dubbelklik op een willekeurige printer om de huidige afdruktaken weer te geven.

Als de op de Wireless USB Print Server aangesloten printer is veranderd, voert u dit programma nogmaals uit en selecteert u de juiste printer.

Voor het verwijderen van een poort die door dit setup-programma is aangemaakt, gebruikt u de Windows Verwijderen Poort optie:

  1. Rechtsklik op een willekeurige printer in de map Printers en selecteer Eigenschappen.
  2. Bepaal de plaats van de en klik op Verwijderen Poort. Deze knop vindt u op het tabblad Details of Ports (Poorten), afhankelijk van uw versie van Windows.

Als het IP-adres van de Wireless USB Print Server is veranderd en u niet meer kunt afdrukken, verwijdert u de poort (zie de procedure hierboven) en installeert u hem opnieuw.

PTP Printerpoort Geavanceerde opties

Voer de volgende stappen uit voor toegang tot de Peer-to-peer afdrukopties.

Klik op Start, Instellingen, en dan op Printers (dit kan enigszins afwijken afhankelijk van uw versie van Windows) om de map Printers te openen. Klik met de rechtermuisknop op de printer en selecteer Eigenschappen. Deze knop vindt u op het tabblad Details of Ports (Poorten), afhankelijk van uw versie van Windows. Klik op Poortinstellingen.

Hieronder ziet u een voorbeeldscherm:

De volgende items zijn op dit scherm weergegeven:

Poort

Indien gewenst, klikt u op Bladeren om een andere Wireless USB Print Server te selecteren. Als het geselecteerde apparaat meerdere poorten heeft, kunt u de poort selecteren met de knop Select Device Port (Apparaatpoort selecteren).

Na de installatie kan de poortnaam niet veranderd worden. Deze naam wordt weergegeven bij de Printereigenschappen.

Banner

Selecteer deze optie voor het afdrukken van een banner-pagina vóór elke afdruktaak.

  • Als u een PostScript Printer gebruikt, selecteert u het vakje PostScript .
  • De gebruikersnaam wordt op de banner-pagina afgedrukt.

Retry Interval (Interval voor opnieuw proberen)

Hiermee stelt u in hoe vaak Windows de Wireless USB Print Server zal controleren voor het maken van een verbinding als de printer bezet is. Maak deze waarde groter als u teveel waarschuwingsberichten krijgt.

 

Windows SMB afdrukken

Voor deze methode hoeft geen aanvullende software te worden geïnstalleerd, maar dan moet wel het NetBEUI of TCP/IP protocol op uw PC zijn geïnstalleerd. Gebruik de volgende procedure als u de Wireless USB Print Server printer als een Windows SMB netwerkprinter wilt installeren:

  1. Dubbelklik op het pictogram Netwerkomgeving op het bureaublad.
  2. Klik in het menu Weergevenop Details.
  3. Bepaal de plaats van de gewenste Wireless USB Print Server, zoals hieronder afgebeeld:

  • Als deze in dezelfde werkgroep zit als uw PC, wordt dit op het scherm vermeld.
  • Als hij in een andere werkgroep zit, dubbelklikt u op Gehele netwerk, en dan dubbelklikt u op de van toepassing zijnde werkgroep om hem te openen.

  1. Dubbelklik op het pictogram Wireless USB Print Server voor weergave van een printerpictogram voor elke printerpoort. Het opmerkingenveld kan aangeven welk type printer op de poort is aangesloten.
  2. Voor het installeren van een printer, rechtsklikt u op het gewenste printerpictogram en selecteert Installeren. Hiermee wordt de wizard voor het toevoegen van een printer gestart.



  3. Volg de instructies op het scherm om de installatie te voltooien.
  4. Selecteer de printerfabrikant en het model voor de op deze poort op de Wireless USB Print Server aangesloten printer en voltooi de wizard.
  5. Deze printer verschijnt nu in uw map Printers en kan net als elke andere printer gebruikt worden. SMB afdrukken is echter niet geschikt voor grote en complexe afdruktaken; in plaats daarvan moet u Peer-to-peer Printing gebruiken.

Windows met de afdrukwachtrijen op de server

Als de wachtrij op de server staat, is de printserver op een bestaande netwerkserver geïnstalleerd (Windows, Unix, of Netware), in plaats van op uw PC. Als uw netwerkbeheerder dit systeem gebruikt, moet elke Windows client op de volgende manier worden geïnstalleerd:

  1. Klik op Start, Instellingen, en dan op Printers (dit kan enigszins afwijken afhankelijk van uw versie van Windows) om de map Printers te openen.
  2. Als erom gevraagd wordt, selecteert u Netwerkprinter.
  3. Als u wordt gevraagd om Network Path of Queue Name (netwerkpad of wachtrijnaam), moeten gebruikers van Windows 98 en ME op Browse (bladeren) klikken. Gebruikers van Windows 2000/XP moeten het veld leeg laten en op Next (Volgende) klikken.


    Windows 98/ME


    Windows XP

  4. Blader door het netwerk, en bepaal de plaats van de server en de printer (of de afdrukwachtrij) die u volgens het advies van uw netwerkbeheerder gebruikt.
  5. Klik op OK en vervolgens op Next (Volgende).
  6. Selecteer de juiste printerfabrikant en het model, volgens het advies van uw netwerkbeheerder, en klik op Next (Volgende).
  7. Volg de prompts om de wizard te voltooien.

De nieuwe printer wordt nu vermeld bij alle andere geïnstalleerde printers, en kan geselecteerd worden als u vanuit een willekeurige Windowstoepassing wilt afdrukken.

 

USRobotics USRobotics